Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Pekingu prvi smrtni slučaj od koronavirusa

Preuzmite sliku

Kina je u utorak izvijestila o još 25 smrtnih slučajeva od nove virusne bolesti, povećavši ih ukupan broj na 106.

Zdravstvene vlasti provincije Hubei, gdje je koronavirus prvi put otkriven u decembru, izvijestile su o još 24 smrtna slučaja, a vlasti u Pekingu potvrdile su prvi smrtnu slučaj u kineskoj prijestolnici, koja ima 20 miliona stanovnika prenosi Xinhua.

Riječ je o 50-godišnjem muškarcu koji je 8. januara putovao u grad Wuhan, izvorište epidemije, a sedam dana nakon povratka razbolio se, dobio groznicu i umro od zatajenja disajnog sistema.

Kineske vlasti službeno su potvrdile 2.744 slučaja oboljelih od koronavirusa koji je dosad odnio 81 ljudski život.

Riječ je o 50-godišnjem muškarcu koji je 8. januara putovao u grad Wuhan, izvorište epidemije, a sedam dana nakon povratka razbolio se, dobio groznicu i umro od zatajenja disajnog sistema.

Kineske vlasti objavile su niz ograničenja za putovanja u Wuhan. Gotovo cijela pokrajina Hubei u kojoj se nalazi taj grad, postala je veliki karantin.

Dvadeset i četiri nova smrtna slučaja registrirana su u provinciji Hubei, epicentru zaraze, ali nijedan novi nije zabilježen izvan te regije, pojasnila je kineska vlada.

Dvadeset i devet slučajeva zaraze izvan Kine je u desetak zemalja. Među ostalima, u SAD-u ih je pet, Australiji, Singapuru i Maleziji po četiri, a Francuska, Japan i Južna Koreji bilježe ih po tri.

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske objavilo je u subotu da u Wuhanu borave četiri državljanina Hrvatske, prenosi Hina.

Vlade Španije i Portugala objavile su u ponedjeljak da zajedno s Kinom i Evropskom unijom rade na tome da u domovine vrate svoje građane iz Wuhana.

Britansko ministarstvo (Foreign Office) u ponedjeljak je reklo da je svojim građanima u pokrajini Hubei ponudio izbor da sami odluče žele li ostati ili se vratiti.

Francuska je u nedjelju objavila da očekuje evakuaciju stotina od svojih 800 građana iz te regije sredinom sedmice. Povratnici će morati u domovini 14 dana biti u karantinu.

Američki State Department je u nedjelju objavio da će evakuirati svoje osoblje iz konzulata u Wuhanu, a ponudit će i ograničen broj mjesta u avionima privatnim američkim građanima. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,