Utorak, 22. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U ovoj godini u svijetu ubijeno više od 30 novinara

Specijalni izvjestioci Ujedinjenih naroda saopćili su da se svijet suočava sa spiralom napada na novinare te da je samo u ovoj godini ubijeno više od 30 novinara u ciljanim napadima, javlja Xinhua.

Govoreći povodom današnjeg obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima izvjestioci UN-a Agnes Callamard i David Kaye su pozvali države da poduzmu korake u tom pogledu.

“Osim što oduzimaju ljudske živote i porodicama njihove najmilije, cilj ovih napada jeste da se uništi uloga novinarstva koja je suštinska za demokratska društva” navedeno je u njihovom saopćenju.

Kako ističu, napadi na novinare su česti i rašireni u mnogim dijelovima svijeta.

“Kada države ne provedu nezavisnu i cjelovitu istragu koja dovede izvršioce pravdi, ubice i njihovi saveznici su ispunili cilj”, saopćeno je.

Napadi moraju prestati kao i, kako su naveli, demoniziranje izvještavanja i nekih medija od strane političkih lidera na najvišem nivou.

“Naše društvo ne može sebi priuštiti takav trend i zato pozivamo sve države da ga odmah zaustave” navedeno je.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2013. godine proglasila 2. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,