Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

U ovih 18 zemalja policajci ne nose oružje

Preuzmite sliku

Tragično je što su prošle sedmice policajci u Irskoj i Novom Zelandu ubijeni na dužnosti.

Obje zemlje poznate su po tome da imaju uglavnom nenaoružane policijske snage i da su smrtni slučajevi među policajcima uglavnom rijetki, piše statista.com.

U Novom Zelandu oružje nose samo Odred za zaštitu diplomata, odjel sa psima i aerodromski policajci, dok ostatak policijskih snaga u pravilu nije naoružan. Međutim policajci su obučeni za korištenje pištolja i pušaka sličnih AR-15, koji su pohranjeni u zaključanim kutijama u patrolnim vozilima.

U Irskoj, detektivi i određeni odjeli poput Jedinice za regionalnu podršku i Jedinice za hitno djelovanje nose oružje.

Prošle sedmice u Irskoj, detektiv Garda Colm Horkan nosio je vatreno oružje koje mu je oduzeto prije nego što je ubijen u okrugu Roscommon.

U Novom Zelandu, policajac Matthew Dennis Hunt poginuo je u pucnjavi nakon rutinske saobraćajne kontrole, u kojoj je još jedan policajac ranjen.

U obje su zemlje odmah nakon incidenata neki muškarci uhapšeni i optuženi za ubistvo. Budući da su međunarodne rasprave o tvrdom pristupu policijskih snaga dominirale naslovnicama posljednjih sedmica, nenaoružani policajci u Irskoj i Novom Zelandu ostaju u manjini zajedno s još 16 zemalja na svijetu u kojima policija ne nosi oružje, ističe statista.com.

Uprkos prošlosedmičnim šokantnim događajima, strategija nenaoružane policije uglavnom dobro funkcionira u nekim zemljama u kojima postoji uvjerenje da naoružavanje policije više potiče nasilje nego što ga sprječava.

Infografika daje pregled zemalja u kojima policajci patroliraju nenaoružani, iako u određenim okolnostima postoje situacije kad je oružani odgovor ipak neophodan. Popis zemalja sastavio je CNN.

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,