Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

U organizaciji BZK “Preporod” u Sjevernoj Americi obilježen Dan državnosti BiH uz Bolića, Bektića, Hodžića, Emkića, Soldića i Hadžovića

Preuzmite sliku

Iako je 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine već proslavljen u mnogim bosanskohercegovačkim zajednicama širom svijeta, proteklog vikenda je upriličena veličanstvena proslava tim povodom i u američkom gradu Čikagu.

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Sjeverne Amerike, uz veoma bogat kulturno zabavni program kojeg su obogatila kulturnoumjetnička društva iz Čikaga KUD „Krajiški biseri“ i KUD „Bosna“, te iz Toronta KUD „Merak“.

Manifestaciji je prisustvovao veliki broj gostiju, među kojima su bili i Elvir Bolić, bivši reprezentativac BiH, Mirsad Bektić, bosanskoamerički UFC bokser porijeklom iz Srebrenice, Fikret Hodžić voditelj TV Hayat, Igor Emkić bh. kik bokser i ambasador Prijateljskog takmičenja Specijalne olimpijade „Prallel“ u BiH, zatim Damir Hadžović Hadžo bh. UFC borac i Roberto Soldić također bh. UFC borac.

Hadžović i Soldić žive u Njemačkoj i bore se pod zastavom svoje domovine Bosne i Hercegvine.

Sportašima je na obilježavanju Dana državnosti posvećena posebna pažnja, jer njihov cilje jeste da svojim sportskim aktivnostima budu potpora u projektu održavanja Prijateljskog takmičenja Specijane olimpijade u Bosni i Hercegovini. Tako su pored Amela Tuke i Igora Emkića, dosadašnjih ambasadora pomenute Olimpijade, djeca sa posebnim potrebama postala bogatiji za još ni manje ni više do četiri nova ambasdora koji će se boriti za promociju prava djece sa poteškoćama u razvoju, a to su: Bolić, Bektić, Hadžović i Soldić.

Prijateljsko takmičenje Specijalne olimpijade „Parallel“ će se ove godine održati u periodu od 30. aprila do 5. maja.

U svom obraćanju prisutnima, predsjednica BZK „Preporod“ Sjeverne Amerike, gospođa Senada Cvrk Pargan, čestitala je Dan dr žavnosti svim Bosancima i Hercegovcima širom svijeta, te istakla važnost kontinuiranog projekta Specijalne olimpijade u BiH, te se zahvalila gostima na uzimanju učešća u veoma odgovornom zadatku ambasadora iste.

Tokom boravka u Americi, Elvir Bolić i Fikret Hodžić sa predstavnicima BZK „Preporod“ su bili u zvaničnoj posjeti bh. i turskom konzulatu u Čikagu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje