Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Nigeriji uništeno četiri miliona flaša piva

Preuzmite sliku

Šerijatska policija u Nigeriji uništila je skoro četiri miliona flaša piva u borbi protiv konzumiranja alkohola.

Preko flaša koje su bačene na zemlju prešli su buldožeri i izlomili ih u sjevernom gradu Kan, prenosi BBC.

Pretežno muslimanski grad Kano je u istoimenoj sjevernoj nigerijskoj državi, jednoj od onih koje zabranjuju alkohol prema šerijatskom zakoniku. Pivo je zaplijenjeno iz kamiona koji su došli iz pretežno hrišćanskog južnog dijela zemlje, rekli su zvaničnici za AFP.

  • Šerijatska policija, poznata kao Hisbah, često uništava konfiskovana alkoholna pića i drogu, ali današnja akcija je bila jedna od najvećih do sad, u sklopu intenzivirane borbe protiv alkohola. Zvaničnici su naveli da su zaplijenili više od 3.873.136 flaša piva i drugih tipova alkoholnih pića, i nakon što je preko njih prešao buldožer, ostatke su bacili u vatru, dozvolivši da plamen gori cijele noći, kazali su mještani koji su posmatrali akciju.

    Kano je šerijatska država i prodaja, konzumiranje i posjedovanje alkoholnih pića je zabranjeno”, rekao je šef vjerske policije tokom uništavanja pića.

  • Alkohol je u Kanou zabranjen od 2001. godine, i to je jedna od desetak sjevernih nigerijskih država, pretežno muslimanskih, koje su ponovo uspostavile strogu verziju šerijatskog zakonika, od kako se zemlja prije više od dvije decenije vratila pod civilnu vlast.

    Zabrana alkohola je nedavno bila izvor tenzija u glavnom gradu Kanoa. U decembru su se mladi ljudi u jednom od hrišćanskih dijelova Kanoa sukobili sa vjerskom policijom, koja je izvršila racije na kafiće u toj oblasti.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,