Četvrtak, 2. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

U napadu ranio 12 djece: Kineski sud osudio na smrt napadača nožem u obdaništu

Preuzmite sliku

Sud u južnoj Kini osudio je na smrt muškarca koji je ranio 12 djece u napadu nožem u obdaništu, javila je u ponedjeljak kineska državna televizija.

Nasilni zločini rijetkost su u Kini, ali je posljednjih godina zabilježen niz napada noževima i sjekirama, od kojih su mnogi imali za cilj djecu.

Kineska Centralna televizija (CCTV) navodi da je u januaru 2017. Qin Pengan izbo nožem za povrće djecu u obdaništu. Nijedno djete nije podleglo ranama.

Lokalni sud u gradu Pingxiang u južnoj kineskoj pokrajini Guangxi osudio je Qina na smrt, a presuda je izrečena u petak nakon što ju je odobrio Vrhovni Narodni sud Kine, prenosi CCTV.

Uprkos naporima na smanjenju broja pogubljenja u svakoj godini, Kina još izvodi više egzekucija od bilo koje druge zemlje u svijetu, sudeći po procjenama grupa za ljudska prava.

Vrhovni Narodni sud u decembru je iznio neuobičajenu odbranu smrtne kazne, navodeći da Kina ne bi trebala ukinuti taj sistem iz straha od bijesa javnosti koja većinom odobrava takav sistem kažnjavanja, prenosi Reuters. (Foto: Ilustracija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje