Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

U napadu gusara na turski brod, ubijen mornar, oteto 15 članova posade

Preuzmite sliku

Turski teretni brod pod imenom Mozart, koji je krstario Gvinejskim zaljevom kraj Nigerije, napali su gusari, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik EOS Risk grupe David Johnson sinoć je potvrdio da je brod Mozart, u vlasništvu istanbulske kompanije Boden Shipping, napadnut 100 nautičkih milja od Sao Tomea u Gvinejskom zaljevu.

 • U izjavi je navedeno da je od ukupno 19 članova posade na brodu, koji se kretao od Lagosa (Nigerija) do Cape Towna (Južna Afrika), 15 oteto i jedan ubijen, državljanin Azerbejdžana. Troje članova posade ostalo na brodu s gusarima.

  Očekuje se da će brod tokom dana stići u luku Port-Gentil u Gabonu.

  Na Twitteru je objavljen snimak sa glasom za koji se pretpostavlja da pripada 4. kapetanu broda Furkanu Yarenu, a u kojem govori:

  “Krstarim naslijepo. Isključili su sve žice, ništa ne radi, radi samo radar. Oni su dali kurs, ja vozim brodom putem koji su oni dali.”

  Nakon informacija o napadu gusara na brod, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu obavili su telefonske razgovore s kapetanom Yarenom.

  Cavusoglu je nazvao i azerbejdžanskog ministra vanjskih poslova Ceyhuna Bayramova i izrazio saučešće povodom pogibije člana posade. Poručio je kako će, kada brod pristane u luci u Gabonu, odmah početi posao za prenos tijela u Azerbejdžan.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,