Četvrtak, 9. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

U Mijanmaru najkrvaviji dan od početka protesta: Ubijeno oko 90 ljudi, među njima ima i djece

Preuzmite sliku

Ministri odbrane desetak zemalja zajedno su osudili krvoproliće u Mijanmaru koje se dogodilo dan ranije kada je, nakon što je policija otvorila vatru na prosvjednike, ubijeno najmanje 90 ljudi, uključujući i nekoliko djece.

Ministri odbrane 12 zemalja, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Japan i Australiju, u nedjelju su osudili upotrebu vatrenog oružja mjanmarskih snaga reda protiv protestanata.

“Profesionalna vojska slijedi međunarodne standarde djelovanja i odgovorna je za zaštitu naroda kojemu služi, a ne da mu nanosi zlo. Pozivamo mjanmarske oružane snage da zaustave nasilje i da s narodom rade na vraćanju poštovanja i vjerodostojnosti koje su izgubili zbog svojih akcija”, piše u zajedničkoj izjavi.

Dosad ubijeno najmanje 328 ljudi

Prosvjednici protiv vojnog puča od 1. februara izašli su u subotu, na dan kada je vojska slavila Dan oružanih snaga, na ulice Yangona, Mandalaya i drugih gradova oglušujući se na upozorenje da bi se moglo u njih pucati.

“Pučističke snage su pucale iz strojnica u stambenim četvrtima. Ubijeno je mnogo civila, a među njima i šestero djece između 10 i 16 godina”, objavilo je Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP).

Prema podacima aktivističke skupine najnovije žrtve pridodaju se broju od najmanje 328 ubijenih u gušenju protesta koji su izbili nakon svrgavanja vlade Aung San Suu Kyi. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,