Subota, 16. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Libanu poslije potpunog mraka djelimično proradile dvije električne centrale

Preuzmite sliku

Električna mreža u Libanu u nedelju 10. oktobra je djelimično proradila poslije potpunog nestanka struje u subotu.

Proizvodnja je ponovo omogućena zahvaljujući isporuci dizela koju je obezbjedila vojska, saopštilo je libansko ministarstvo energetike.

Kako je navedeno vojska je isporučila 6.000 kilolitara dizela, podjednako podijelivši gorivo električnim centralama Deir Amar i Zahrani.

U Libanu koji je suočen sa krizom bez presedana, po ocjeni Svjetske banke jednom od najgorih u svijetu od 1850. godine, mjesecima vlada nestašica struje.

Dešava se da električne energije nema više od 22 sata na dan i ta mala mediteranska zemlja pokušava da uveze gorivo u vrijeme kada je nacionalna valuta izgubila 90 posto svoje vrijednosti, a deviza ima malo.

U subotu je drugi put od početka oktobra struja u Libanu potpuno nestala jer su zbog nedostatka goriva prestale da rade dvije glavne električne centrale.

Nestašica struje mjesecima parališe život stanovnika Libana i rad nekoliko vitalnih sektora, dok oni koji posjeduju privatne generatore također štede gorivo.

Zemlja u kojoj se vladajuća klasa optužuje za korupciju i nesposobnost decenijama pati zbog nedovoljne proizvodnje struje, a libanskom elektroenergetskom državnom kompanijom, koja je koštala državnu blagajnu nekoliko milijardi dolara od kraja građanskog rata 1990. godine, se loše rukovodi.

Međunarodna zajednica poziva libanske vlasti da sprovedu hitne reforme posebno u toj kompaniji koja je simbol lošeg upravljanja i propadanja javnih službi u Libanu. (RSE)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,