Srijeda, 11. Decembra 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U kojim državama ekstremno nevrijeme odnosi najviše života?

Više od 524.000 ljudi izgubilo je živote uslijed više od 11.000 ekstremnih nevremena; a finansijski gubici procjenjuju se na oko 3.160 milijardi dolara.

Analizirajući podatke Germanwatcha u svom Indeksu globalnog klimatskog rizika, donosimo pregled država koje su najviše pogođene smrtonosnim nevremenima u proteklih 20 godina.

Smrtonosni ciklon Nargis je 2008. godine u Mijanmaru odnio 140.000 života. Ova država je na prvom mjestu po broju smrtnih slučejava povezanih sa nevremenom – 14,55 na 100.000 stanovnika, odnosno, 7.098 smrtnih slučajeva godišnje. Slijede Honduras, Nikaragva, Haiti i Dominikanska Republika, prenosi Al Jazeera.

U Evropi, najsmrtonosnija nevremena pogađaju Rusiju, Francusku, Italiju i Španiju.

Rezultati analize naglašavaju posebnu ranjivost siromašnih zemalja na klimatske rizike, uprkos činjenici da su ukupni novčani gubici mnogo viši u bogatijim zemljama. Broj smrtnih slučajeva, lične tegobe i egzistencijalne prijetnje mnogo su rasprostranjenije u siromašnijim zemljama.

Nevrijeme u Indiji, godišnje odnese skoro 3.571 život a u Kini 1.276. Istakli smo ove poražavajuće cifre, iako, zbog velikog broja stanovnika, konačni postotak smrtnosti Kinu i Indiju ne svrstava u vrh liste.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,