Ponedjeljak, 8. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Kini pogubljen muškarac koji je zapalio bivšu suprugu dok se snimala uživo

Preuzmite sliku

U subotu je u Kini pogubljen muškarac koji je ubio bivšu suprugu dok je snimala livestream, prenijeli su državni mediji.

Tang Lu je u septembru 2020. polio benzinom i zapalio 30-godišnju Lhamo dok je prenosila videozapis uživo. Lhamo je bila poljoprivrednica iz pokrajine Sečuan, a znala je snimati livestream na Douyinu, kineskoj inačici TikToka.

Tang je u prošlosti fizički zlostavljao Lhamu, zbog čega se par i razveo u junu 2020. Više puta je kasnije htio da ponovno budu zajedno, ali je ona to odbila, piše CNN.

Problemi s porodičnim nasiljem

Lhamo je 2020. snimala sebe kada se Tang pojavio iza nje, polio je benzinom i zapalio. Umrla je dvije sedmice kasnije. Tang je uhićen ubrzo nakon napada i osuđen na smrt u oktobru 2021.

Kineski aktivisti za ljudska prava navode da zemlja ima problem s porodičnim nasiljem jer je u društvu još uvijek ukorijenjena ideja da su obiteljski sukobi privatan problem.

U Kini se do 2001. godine zlostavljanje nije smatralo razlogom za razvod, a tek je 2015. uveden prvi nacionalni zakon kojim se zabranjuje nasilje u porodici. Međutim, aktivisti navode da još uvijek postoje rupe u zakonu jer on ne pokriva istospolne parove i ne spominje seksualno nasilje. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,