Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Kini nestao nagrađivani kineski fotograf

Preuzmite sliku

U Kini je nestao nagrađivani kineski fotograf Lu Guang, javlja CNN.

Nestao je u Xinjiangu, zapadnoj pokrajini Kine. Mnoge organizacije za ljudska prava smatraju da se na tom mjestu nalazi kamp u kojem je zrobljeno više ud milion Ujgura, pripadnika etničke muslimanske grupe.

Supruga fotografa Xu Xiaoli prijavila je njegov nestanak te na društvenim mrežama objavila kako ga nije vidjela niti se čula s njim od početka novembra ove godine.

Za CNN je rekla kako je Lu Guang 3. novembra otputovao u pokrajinu Xinjiang i da od tada nema nikakve informacije o njemu.

Trebao se naći s prijateljem

Lu Guang je imao neke dogovore s drugim fotografima u Urumqiju, glavnom gradu pokrajine Xinjiang, a nakon toga je 5. novembra trebao otputovati u pokrajinu Sichuan i naći se s prijateljem. No nije se pojavio na mjestu dogovora.

Fotografirao je i javnosti predstavljao kako izgleda svakodnevni život ljudi koji su na marginama društva. Često je snimao Kineze koji rade u rudnicima i kopaju ugljen, ovisnike o drogama, osobe koje su zaražene virusom HIV-a i slično.

Primio je brojne nagrade, poput njemačke nagrade za fotografiju Henri Nannen Prize i stipendiju National Geographica, prenosi Index.hr.

Također, Lu Guang je prvi kineski fotograf kojeg je Državni sekretarijat SAD-a pozvao u Ameriku kao gostujućeg predavača.

“Da su ga htjeli uhapsiti, napravili bi to već odavno”

Supruga Xu Xiaoli živi u New Yorku s njihovim djetetom, a Lu, koji je kineski državljanin, često putuje u Kinu i tamo boravi mnogo vremena.

Xu je kontaktirala policiju u Xinjiangu, ali nije uspjela doći do nekog višeg funkcionera. Nije kontaktirala američke vlasti jer ”ionako neće moći pomoći”.

CNN je kontaktirao kineske funkcionere i lokalnu policiju, no za sada nije dobio nikakav odgovor.

Prijatelj fotografa anonimno je za CNN komentirao kako je iznenađen nestankom Lu Guanga jer Lu često surađuje s kineskim Ministarstvom za okoliš i “obavještava Ministarstvo o mnogim lokalnim problemima”. Sumnja da su ga zarobile kineske vlasti.

“Da su ga htjeli uhapsiti, napravili bi to već odavno”, rekao je prijatelj. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,