Srijeda, 7. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Kanadi se obilježava 11. juli kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici

Preuzmite sliku

Jednoglasno usvojenim rezolucijama Kanadskog parlamenta iz 2010. i 2015. godine, 11. juli se svake godine u Kanadi obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine.

U saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) navedeno je da je  genocid u Srebrenici utvrđen u presudama međunarodnih sudova, što je Kanada priznala svojim parlamentarnim rezolucijama i o tome nema diskusije.

– U presudama međunarodnih sudova jasno piše da su institucije entiteta RS, njihova vojska i policija počinile genocid. Nastanak entiteta RS nije proizvod demokratije niti demokratskih procesa, nego brutalne agresije i genocida opisanih u presudama međunarodnih sudova. Kanada je to potvrdila. Ali Kanada je i osudila secesionističke, antidržavne, antibosanske, anticivilizacijske težnje – navodi se u saopćenju.

Ističe se da „ideje o podjeli BiH moraju biti ugušene“. To nije samo pitanje mira na Balkanu, nego pitanje mira u Evropi, svijetu, to je pitanje elementarne pravde i etičnosti u čijem odgovoru učestvuje Kanada.

IGK osuđuje svako poricanje genocida i potiče Kanadu i sve države članice UN da poduzmu mjere za sprečavanje poricanja, uključujući razvoj obrazovnih programa koji će buduće generacije usaditi poukama iz genocida u Srebrenici kako bi se spriječili budući genocidi. IGK naglašava i bitnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida i dostojanstvenog pokopa, te poziva na nastavak procesuiranja svih odgovornih za genocid.

Institut za istraživanje genocida Kanada kontionuirano poziva Kanadu i sve država da djeluju u skladu s Konvencijom o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida kako bi se osiguralo da se ne ponavljaju događaji nalik onim iz Srebrenice 1995. godine.

U saopćenju se napominje da se 27. godišnjica od genocida u Srebrenici obilježava širom Kanade. Mnoge kanadske pokrajine i najveći gradovi su izdali proklamacije kojim se 11. juli potvrđuje kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

– Sponzor dvije rezolucije o genocidu u Srebrenici, jednoglasno usvojene u Kanadskom parlamentu, sponzor izgradnje prvog spomenika žrtvama genocida u Srebrenici u Vindsoru, sponzor stalne izložbe o genocidu u Srebrenici u Kanadskom muzeju za ljudska prava i sponzor parlamentarne peticije za krivično sankcionisanje negatora genocida u Srebrenici koji žive u Kanadi, Brajan Mase (Brian Masse), izdao je saopćenje povodom godišnjice od genocida u Srebrenici. Posebno je naglasio da edukacija o ovom genocidu u kanadskim  školama i godišnje javne manifestacije i memorijali najbolji su način da se garantuje da je ova historija poznata – navodi se u saopćenju IGK.

Podsjeća se da je Kanadski parlament 2010. godine jednoglasno usvojio rezoluciju Briana Massea M-416, kojim je priznat genocid u Srebrenici i ustanovljen Dan sjećanja na genocid u Srebrenici u Kanadi, a  2015. godine Kanadski parlament je jednoglasno usvojio historijski prijedlog za priznavanje mjeseca aprila kao mjeseca sjećanja, osude i prevencije genocida i imenovao genocide koje je priznaje Kanadski parlament, uključujući genocid u Srebrenici. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje