Nedjelja, 5. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U kamionu s pivom policija pronašla 55 miliona tableta amfetamina

Preuzmite sliku

Policija Laosa zaplijenila je rekordnu količinu droge u regionu poznatom kao Zlatni trougao, rekla su dva izvora iz sektora bezbjednosti.

Više od 55 miliona tableta amfetamina i više od 1,5 tona kristal metamfetamina pronašla je juče policija Laosa, koja je zaustavila kamion koji je prevozio gajbe piva u oblasti Bokeo, na granici sa Tajlandom i Mjanmarom.

Jeremy Douglas, regionalne predstavnik jugoistočne Azije u Kancelriji UN za drogu i kriminal (UNODC), izjavio je da je ovo “najveća zaplijena droge u istoriji istočne i jugoistočne Azije”.

Policija je ranije pronašla 16 miliona tableta amfetamina u dvije odvojene akcije u istom regionu u periodu od sedam dana.

Zlatni trougao, područje sjeveroistočnog Mjanmara koji susreće dijelove Tajlanda i Laosa, ima dugu istoriju proizvodnje droge.

To je veliki proizvodni centar za stimulante tipa amfetamina, posebno metamfetamina, koje distribuišu azijske mafijaške grupe i po Japanu i Novom Zelandu.

Daglas je rekao da je do porasta količine droge zaplijenjene u Laosu došlo zbog pomjeranja krijumčarskih ruta unutar Mjanmara, kao rezultat nemira u pograničnim oblastima od državnog udara u Februaru.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje