Petak, 26. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Japnu čovjek kažnjen jer je voz kasnio dvije minute

Preuzmite sliku

Željeznička kompanija JR West kaznila je čovjeka jer je zbog zabune nastale na poslu, u junu 2020. kasnio dvije minute.

Zaposleni sada traži 2,2 miliona jena (19.407 dolara) odštete za duševni bol. Prema navodima japanskog portala Soranews24, neimenovani muškarac trebalo je da upravlja praznim vozom koji je išao do stanice Okayama na jugu zemlje, ali je stao na pogrešan peron dok je čekao da preuzme dužnost od prethodnog vozača.

U trenutku kada je shvatio svoju grešku i pojurio na ispravan peron, prijenos dužnosti između dvojice mašinovođa pomjeren je za dva minuta, što je dovelo do kašnjenja od jednog minuta u polasku voza i kašnjenja od još jednog minuta u dolasku, prenosi BBC.

JR West je prvo muškarcu od plate odbio 85 jena (0,75 dolara), ali je kasnije pristao da smanji kaznu na 56 jena nakon što je vozač svoj slučaj proslijedo Kancelariji za inspekciju radnih standarda Okayame. Vozač je u martu svoj slučaj prebacio na Okružni sud u Okayami, gdje sada traži odštetu.

Japanski železnički sistem poznat je po svojoj pouzdanosti. Godine 2017. željeznička kompanija se izvinila nakon što je jedan od njenih vozova napustio stanicu 20 sekundi ranije. Ako voz kasni više od pet minuta, putnicima se izdaje potvrda koju mogu iskoristiti kao objašnjenje za kašnjenje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,