Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Istanbulu se životinje bez doma osjećaju kao kod kuće

Preuzmite sliku

Zabrinuta za zdravlje crne mačke koja se motala po univerzitetskom kampusu gdje radi, Mevlude je životinju odvela na veterinarsku kliniku za ulične životinje koju finansira gradska vlast.

Posjetitelji najvećega turskog grada, koji se ondje dive stoljećima starim džamijama i palačama, često su iznenađeni kada vide da se psi i mačke na ulici osjećaju kao kod kuće i ležerno zauzimaju najbolja mjesta u kafićima i restoranima.

Kao i Mevlude, mnogi stanovnici Istabula pomažu četveronožnim prijateljima bez doma, ostavljajući im zdjelice s hranom i vodom i nudeći im zaklon za lošeg vremena.

Istanbulska gradska vlast brine se za dobro zdravlje uličnih životinja. U gradu postoji “Vetbus”, mobilna klinika koji svaki dan provodi u drugoj gradskoj četvrti.

“Mi često zovemo nadležne vlasti kada vidimo životinje za koje se treba pobrinuti”, kaže Mevlude.

“Najčešće ih tretiramo protiv parazita”, kaže veterinarka Nihan Dincer iz gradske veterinarske službe (IBB). “A time štitimo i ljude koji su s njima u čestom kontaktu”.

Pažnja koju stanovnici Istanbula poklanjaju uličnim životinjama dolazi iz islamske tradicije, a dio i iz strukturiranja javnoga prostora u Osmanskom Carstvu”, kaže sociologinja Mine Yildrim.

U osmanska vremena ljudi su se kretali između doma, džamije i tržnice. Ulice su bile za pse i mačke, objasnila je.

Početkom 20. stoljeća zavladala je politika istrebljivanja uličnih životinja, baš kao i na zapadu, ali to se promijenilo. Sada se gradske vlasti i po zakonu moraju brinuti o njima.

IBB u Istanbulu, uz spomenutu kliniku na točkovima, ima još šest fiksnih veterinarskih klinika.

Veterinari, a grad ih zapošljava oko stotinjak, vode brigu o cijepljenju, sterilizaciji i zdravlju oko 130 hiljada pasa lutalica i 165 hiljada mačaka koje žive na ulicama.

U gradu nije bilo slučaja bjesnoće od 2016. godine.

Istanbulske vlasti nisu htjele reći koliko to sve košta, ali je turski ministar poljoprivrede i šumarstva Bekir Pakdemirli prošli mjesec kazao da država s 31 milionom turskih lira podržava mjesne vlasti širom zemlje u vođenju brige za ulične životinje. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,