Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Iranu od korona virusa svakih deset minuta umre jedna osoba

Preuzmite sliku

U Iranu svakih deset minuta od posljedica zaraze novim tipom korona virusa umre jedna osoba, tvrdi Kiyanush Jahanpur, glasnogovornik Ministarstva zdravstva te zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

”U Iranu svakih deset minuta zbog korona virusa umre jedna osoba. Svakog sata virusom se zarazi oko 50 osoba“, napisao je Jahanpur na društvenoj mreži te dodao kako građani ozbiljno trebaju shvatiti ove podatke.

Jahanpur je pozvao građane da tokom praznika Nevruza ne putuju niti idu u posjete.

Istovremeno, od posljedica zaraze novim tipom korona virusa umrla je doktorica Shirin Ruhanirad, iz bolnice u Teheranu.

Iranska državna televizija objavila je snimak na kojem je vidljivo kako je Ruhanirad primala terapiju i da je uprkos tome radila.

“Osoblje intenzivno radi. Nije određen ljekar da me zamijeni”, rekla je Ruhinard u posljednjem intervuju dodajući kako je morala raditi.

U Iranu je od posljedica zaraze korona virusom, koji je u toj zemlji izbio 19. februara, umrlo deset ljekara i četiri medicinska tehničara.

Virus koji je prvobitno izbio u Kini, u iranskom gradu Qomu pojavio se 19. februara, a za veoma kratko vrijeme proširio se na cijelu zemlju.

Prema posljednjim informacijaam Ministarstva zdravstva Irana, u toj zemlji od posljedica zaraze umrlo je 1.135 osoba, a 17.361 osoba je zaražena.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,