Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Indiji najmanje 154 mrtvih: Poplave prijete milionima stanovnika

Preuzmite sliku

Broj mrtvih u poplavama izazvanih monsunom u Indiji popeo se na 154 osobe, a poplavama je pogođeno više od milion stanovnika.

Najmanje 60 ljudi je poginulo, a oko 229.000 je premješteno u kampove u južnoj Kerali od četvrtka, navode dužnosnici Ureda za upravljanje katastrofama.

Vojne snage su raspoređene širom zemlje

“Situacija s poplavama se ne stišava, a službe su na visokom stepenu pripravnosti u šest okruga. Brojne smrti zabilježene su zbog odrona u okruzima Wayanad i Malappuram”, rekao je službenik.

Još 34 osobe su poginule, a 481.000 ih je razmješteno ili evakuirano na sigurno u susjednu Karnataku. Najmanje 30 ih je stradalo, a 400.000 je pogođeno poplavama u zapadnoj Maharashtri od ponedjeljka. Kerala, Karnataka i Maharashtra su najteže pogođene, ali i druge države su izvijestile o poplavama, među kojima su Madhya Pradesh, Tamil Nadu, Goa i Andhra Pradesh.

Vojska, mornarica i zračne snage raspoređene su u pogođenim saveznim državama.  Indijska monsunska sezona koja traje od juna do septembra donosi jake kiše koje su bitne za poljoprivredu, ali uzrokuju ogromne štete i stradanja.

Deseci su poginuli u poplavama u Indiji u istočnim državama Bihar i Assam prošlog mjeseca. U poplavama su oštećene farme, kuće i infrastruktura. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,