Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Dolini smrti izmjereno 54,4°C, moguće najveća temperatura na Zemlji ikad

Preuzmite sliku

Temperatura izmjerena u nedjelju u Dolini smrti dosegnula je čak 54,4 Celzijevih stepeni, što je vjerovatno najviše otkad postoje očitanja živinim termometrom od 1913. godine, prenosi Hina.

Ako su podaci Nacionalne službe za meteorologiju tačni, istodobno je riječ o jednoj od triju najviših dosad zabilježenih temperatura u Dolini smrti, smještenoj u kalifornijskoj pustinji Mojave, kao i o najvišoj temperaturi izmjerenoj ondje tokom mjeseca augusta.

Dolina smrti drži rekord kad je posrijedi najviša ikad evidentirana temperatura na našem planetu – 56,6 Celzijevih stepeni koliko je, po Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda zabilježeno 1913. godine, no to je očitanje po mišljenju mnogih naučnika sporno.

Veći dio jugozapadnog dijela Sjedinjenih Država zahvatio je nezapamćen toplotni val. U subotu je ondje zabilježeno nekoliko dnevnih toplinskih rekorda.

Nacionalna meteorološka služba izvijestila je o visoka 44,4 Celzijeva stepeni u četvrti Woodland Hills u Los Angelesu, čime je oboren rekord od 42,2 stepena postavljen 1977. godine. Na području Univerziteta Kalifornija istog su dana zabilježena 33,3 Celzijevih stepeni, čime je oboren rekord od 32,2 stepena evidentiran 2003. godine.

U središtu Los Angelesa temperature su dosegle 36,6 stepeni Celzijusa, koliko je izmjereno i rekordne 1994. godine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje