Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

U četrnaest dana bratu i sestri otkriven tumor

Preuzmite sliku

Doktori su apsolutno zapanjeni onim što opisuju kao ‘udar munje dva puta na isto mjesto’ i vjeruju da brat i sestra mogu imati genetsko stanje koje ih predisponira za rak mozga.

U maj mjesecu 2018. godine ujutru kad se šestogodišnja Kalea Avery ispovraćala, roditelji su bili uvjereni da je samo muči želudac. Povraćanje se nastavilo i počela se žaliti na glavobolje, pa je mama odvela na hitnu pomoć blizu njihove kuće u Torranceu u Kaliforniji.

Doktori su postavili dijagnozu koja porodici nije bila ni na kraj pameti: rijedak, kancerogeni tumor koji raste na stražnjem dijelu Kaleinog mozga. Nakon što je Kalea primljena u bolnicu kako bi hirurzi uklonili tumor, njezin petogodišnji brat Noah počeo je osjećati slične simptome.

Doktori su i njemu napravili magnetsku rezonancu i otkrili da i Noah ima isti tumor koji raste u istom području mozga kao i kod njegove sestre.

Njihov otac Duncan Avery je izjavio za The Los Angeles Times da kad im je Noah rekao da i njega boli glava, prvo su mislili da imitira stariju sestru zato jer mu nedostaje. Ali onda su primijetili da neuravnoteženo hoda, Noah je jutrima povraćao i stalno govorio da ga boli glava.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fight Like The Avery’s (@fight.like.the.averys) on


“Moja supruga i ja smo bili u totalnom šoku, slomljeni. Kako je moguće da se u 14 dana otkrije da dvoje djece ima isti tumor? Kako se to dogodi? – izjavio je za novine.

Meduloblastom je brzo rastući tumor visokog nivoa mozga. Počinje u dijelu mozga koji se nalazi u donjem dijelu lobanje i često se širi na ostatak mozga i leđnu moždinu.Simptomi uključuju glavobolje, mučninu, povraćanje, probleme s ravnotežom i probleme s vidom. Oko 70 posto meduloblastoma se pojavljuje kod djece mlađe od 10 godina. (24sata.hr)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fight Like The Avery’s (@fight.like.the.averys) on

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje