Petak, 24. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

U Australiji pronađena malena radioaktivna kapsula, danima su je očajnički tražili

Preuzmite sliku

U Australiji je pronađena nestala malena radioaktivna kapsula, piše BBC. Kapsula je nestala prošle sedmice, a s obzirom da je velika 8 puta 6 milimetara, rečeno je da se traži igla u plastu sijena.

Kapsulu je izgubila rudarska firma Rio Tinto. Riječ je o firmi koja je poznata ovdašnjoj javnosti zbog svojih poslova u Srbiji, a zbog čega su trajali veliki protesti prošle godine, piše Index.hr.

Kapsula je bila izgubljena negdje uz 1400 kilometara dugu cestu na zapadu kontinenta.

Kako je kapsula nestala?

Državne vlasti podigle su uzbunu u petak upozoravajući stanovnike na prisutnost širenja zračenja u južnom dijelu države, uključujući sjeveroistočna predgrađa Pertha, u kojem živi oko dva miliona ljudi. Kapsula je stavljena u paket 10. januara, a poslovni saradnik rudnika ju je 12. januara pokupio iz Rio Tintovog rudnika Gudai-Darri.

Vozilo je provelo četiri dana na putu i stiglo je u Perth 16. januara, ali je istovareno za pregled tek 25. januara – kada je otkriveno da je kapsula nestala.

“Nakon otvaranja paketa otkriveno je da je mjerač razbijen, da nedostaje jedan od četiri vijka, a također nedostaju i sam izvor i svi vijci na mjeraču”, saopćio je Odjel za vatrogasne i hitne službe (DFES). Vjeruje se da su jake vibracije uzrokovane neravnim cestama oštetile paket pomaknuvši montažni vijak koji ga je držao na mjestu.

Koliko je kapsula opasna?

Stručnjaci su upozorili da cezij-137 može stvoriti ozbiljne zdravstvene probleme za ljude koji dođu u kontakt s njim: opekotine kože od bliskog izlaganja, radijacijsku bolest i potencijalno smrtonosne rizike od raka, posebno za one koji su nesvjesno duže izloženi.

Radiation Services, kompanija koja pruža savjete o zaštiti od zračenja, kaže da bi jednosatno stajanje unutar jednog metra od kapsule rezultiralo zračenjem oko 1.6 milisiverta (mSv), kao približno 17 standardnih rendgenskih snimaka prsnog koša. Uzimanje kapsule u ruku uzrokovalo bi ozbiljno oštećenje prstiju i okolnog tkiva.

Ivan Kempson, izvanredni profesor biofizike sa Univerziteta Južne Australije, rekao je da bi najgori scenarij bio da znatiželjno dijete uzme kapsulu i stavi je u džep.

“Ne događa se to često, ali moglo bi se dogoditi i događalo se i prije. Bilo je primjera ljudi koji su pronalazili slične stvari i patili od trovanja radijacijom, ali tada su zračenja bila mnogo jača nego u slučaju ove kapsule”, rekao je Kempson i dodao:

“Svi smo izloženi stalnom nivou zračenja od stvari oko nas i hrane koju jedemo, ali sada je glavna briga potencijalni uticaj na zdravlje osobe koja bi pronašla kapsulu.”

Koliko se često gube radioaktivni uređaji?

Incident je bio šok za stručnjake koji su rekli da je rukovanje radioaktivnim materijalima poput cezija-137 strogo regulisano protokolima za njihov transport, skladištenje i odlaganje.

Rio Tinto je rekao da redovno prevozi i skladišti opasnu robu kao dio svog poslovanja i angažira stručne izvođače za rukovanje radioaktivnim materijalima. Sićušna kapsula bila je dio mjerača gustoće koji se koristio u rudniku Gudai-Darri za mjerenje gustoće željezne rude prilikom drobljenja, navodi se u saopćenju.

Radiation Services kaže da se radioaktivne tvari svakodnevno transportiraju širom Zapadne Australije bez ikakvih problema: “U ovom slučaju, čini se da kontrolne mjere koje se obično provode nisu bile uspješne.”

Pradip Deb, predavač i dužnosnik za radijacijsku sigurnost na Univerzitetu RMIT u Melbourneu, rekao je za CNN da je gubitak kapsule vrlo neobičan jer australska sigurnosna pravila zahtijevaju da se takvi predmeti transportiraju u dobro zaštitnim kutijama. Naziv logističke firme korištene za transport uređaja nije objavljen.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje