Subota, 3. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Africi bjesni najkrvaviji rat na svijetu: ‘Vidio sam razasuta tijela svojih prijatelja’

Preuzmite sliku

Etiopija postaje poprište “novog velikog afričkog rata”, piše The Telegraph.

Više desetaka hiljada osoba poginulo je u borbama tigrajskih pobunjenika te koalicije vojski i policije koje bjesne posljednjih nekoliko mjeseci. Mediji zbog cenzure o tom sukobu vrlo malo izvještavaju, prenosi jutarnji.hr.

Analitičari kažu da u sukobu sada sudjeluje više stotina tisuća vojnika te da se zaraćene strane međusobno optužuju za korištenje frontalnih napada pješadijom. Analitičari su dodali da je rat u Etiopiji najvjerovatnije “najsmrtonosniji” svjetski sukob.

Vojnici s obje strane rekli su za The Telegraph da takvo nasilje prije nisu vidjeli, čak ni nakon dvije godine ratovanja. “Vidio sam razasuta tijela svojih prijatelja. Gotovo svi su poginuli. Mnogi su ranjeni. Naučio sam gladovati. Nisam mogao zaboraviti slike trupala… bude me noću”, rekao je jedan etnički tigrajski borac koji je jednom krijumčaru platio 500 funti kako bi pobjegao od rata.

Etiopske federalne snage, eritrejski vojnici i savez etničkih milicija s tigrajskim pobunjenicima ratuju na četiri fronte duž brdovite regije Tigraj na sjeveru Etiopije. Primirje između zaraćenih strana puklo je krajem augusta ove godine.

Etiopska je vlada prerezala telefonske i internetske kablove koji vode do te regije te mediji zato o njemu ne pišu skoro ništa. Oni koji se nalaze u Tigraju s ostatkom svijeta komuniciraju uglavnom pomoću satelitskih telefona.

Ovo je novi veliki afrički rat“, rekao je Cameron Hudson, analitičar i bivši glavni čovjek za afrička pitanja u Nacionalnom sigurnosnom vijeću Sjedinjenih Američkih Država. “Nakon sukoba koji su prije 25 godina potresli (Demokratsku republiku) Kongo, a u kojima su sudjelovali vojnici iz možda čak šest različitih afričkih zemalja te u kojima je na koncu poginulo više od pet milijuna ljudi, rat u Etiopiji vrlo brzo postaje sljedeći afrički Svjetski rat.”

Na Twitteru kruže razni snimci i fotografije dešavanju, a jedan od njih prikazuje ženu  izvučenu iz stambenog područja u gradu Adi Daero, kojeg su bombardirale eritrejske snage.

Jedan etiopijski vojnik koji je prošlog mjeseca sudjelovao u borbama na zapadnoj fronti sukob je opisao kao “krvoproliće”. “Odbili smo jedan napad (tigrajskih pobunjenika). Ubijanje je trajalo tri sata. Moja je postrojba stalno na nišanu imala njihove teške mitraljeze. Kasnije, nakon artiljerijskog napada, udovi i mozgovi su bili razasuti posvuda. Ne slavite to. Samo ste zahvalni jer ste to mogli biti vi. Rat je takav”, rekao je vojnik.

Najnovija masovna ofenziva dio je strašnog građanskog rata koji je u drugoj najmnogoljudnijoj afričkoj zemlji izbio krajem 2020. godine, kada je premijer Abij Ahmed, dobitnik Nobelove nagrade za mir, napao disidentsku lokalnu vladu u Tigraju.

Federalne snage, etničke milicije i eritrejski vojnici oformili su koaliciju kako bi istovremeno zgromili dobro naoružane tigrajske pobunjenike. Isprve se činilo kao da su pobunjenici poraženi, međutim gerilci su sredinom 2021. godine izašli iz svoj planinskih skrovišta i na opće iznenađenje ponovno zagospodarili regijom. Eritrejske su se snage prošle godine povukle, a tigrajski su pobunjenici krenuli kada glavnom gradu države Adisu Abebi.

Neko se vrijeme činilo da bi Adis Abeba mogao pasti, međutim koalicijske su snage pobunjenike uspjele potisnuti zahvaljujući dronovima Bayraktar koje su na ratište stigli iz Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Primirje koje je trajalo više mjeseci zaraćenim je stranama te milijunima civila omogućilo da malo predahnu. Konflikt kao da je pao u zaborav.

Međutim, opći rat koji trenutno bjesni u toj regiji mogao bi je uništiti. Eritreja, totalitarna država od otprilike šest miliona stanovnika koja je nekoć bila dio Etiopije, pokrenula je opću mobilizaciju te pozvala muškarce u svojim 50-ima da se priključe sukobu. Izvori u Tigrajskim obrambenim snagama tvrde da su eritrejski bataljuni sačinjeni od motoriziranih pješadijskih brigada te da su dobro naoružani. Branitelji, kažu izvori, na raspolaganju imaju samo kalašnjikove.

Analitičari kažu da je ukupan broj sudionika rata i žrtava zapanjujuć.

“U ovom rata glavnu riječ vodi pješadija, pogotovo kada je riječ o tigrajskim pobunjenicima, koji su tokom posljednjih 18 mjeseci izgradili vojsku koja navodno broji više stotina hiljada boraca”, rekao je William Davison, viši analitičar za Etiopiju u Međunarodnoj kriznoj skupini, trustu mozgova koji je baziran u Bruxellesu u Belgiji.

“S obzirom na to da i koalicija i pobunjenici jedni druge optužuju za korištenje frontalnih nezaštićenih napada pješadijom, obje strane tvrde da je na bojištima samo u posljednjih mjesec dana, otkada se ponovno ratuje, poginulo više desetaka hiljada ljudi. Iako je moguće da su te brojke napuhane, s obzirom na to da se na strani Etiopijskih federalnih snaga bore i eritrejski vojnici te snage iz regije Amhare, rat u Etiopiji vjerojatno je trenutno najsmrtonosniji rat u svijetu u kojem sudjeluje najviše boraca.”

Koalicijske se snage naoko pokušavaju probiti do glavnog grada Tigraja Mekellea. Prilično su aktivno istočno bojište i ono južno u Amhari, regiji južno od Tigraja. Tigrajski su pobunjenici u Amhari zauzeli planinske bunkere. Najgore je oko gradova Dedebit i Sheraro na sjeveroistoku Tigraja.

Stručnjaci kažu da su se u spomenuti konflikt uključili brojni akteri iz regije te da bi Afrički rog mogao planuti. “U konfliktu svojevoljno i protiv svoje volje sudjeluju borci iz Eritreje, Somalije i Sudana, a čini se da na bojište stižu i borci iz Čada, Nigera i Libije”, rekao je Hudson. “Uz to, na bojište su ranije stigli moderni dronovi i municija iz Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Rusije, Irana i Kine.

Doda li se tom popisu i američko oružje koje je ranije kupljeno, vjerovatno se radi o najkrvavijem svjetskom sukobu.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,