Utorak, 22. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U 2017. godini živote izgubilo 65 medijskih radnika

Šezdeset pet novinara i ostalih medijskih radnika izgubilo je živote u svijetu u 2017. godini, navodi se u godišnjem izvještaju organizacije Reporteri bez granica (RSF).

Među njima je 50 profesionalnih izvještača, što je najmanje u posljednjih 14 godina. Smanjenje je djelimično rezultat činjenice da novinari odustaju od rada na najopasnijim mjestima u svijetu.

Najopasnija država za medije i dalje je ratom zahvaćena Sirija, gdje je poginulo 12 reportera, a slijedi Meksiko sa 11, prenio je AFP.

RSF navodi da je Meksiko najopasnija zemlja u kojoj nema rata, ali gdje se “oni koji izvještavaju o političkoj korupciji ili organizovanom kriminalu često sistematski nađu na meti, prijeti im se ili budu ubijeni”.

Najopasnija zemlja za izvještače u Aziji su Filipini, gdje je u ovoj godini ubijeno najmanje pet novinara.

Od 65 žrtava među medijskim radnicima, 39 je ubijeno, a ostali su nastradali dok su obavljali svoj posao i bili su kolateralne žrtve događaja poput vazdušnih udara ili samoubilačkih bombaških napada.

Zemlje koje su takođe opasne za rad novinara su Sirija, Irak, Jemen i Libija.

Turska je država koja najviše hapsi i zatvara medijske radnike, sa 42 reportera iza rešetaka, navodi se u izvještaju. Kada se u obzir uzmu i blogeri, prva je Kina sa 52 zatvorena medijska radnika.

Ostale države sa velikim brojem zatvorenih novinara su Sirija (24), Iran (23) i Vijetnam (19).

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje