Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Twitter ukida naloge u slučaju dezinformacija o vakcinama

Preuzmite sliku

Društvena mreža Twitter objavila je da namjerava da pojača borbu protiv širenja dezinformacija o vakcinama, i uvela mogućnost zabrane naloga korisnika poslije pet opomena.

„Mislimo da će ovaj sistem upozorenja pomoći da se obrazuje javnost o našim propisima, i bolje doprinijeti smanjenju širenja potencijalno opasnih ili lažnih informacija preko Twittera, posebno za ponovljene, umjerene ili ozbiljne prestupe“, saopštila je sinoć ta mreža.

Twitter je u decembru već odlučio da sa korisničkih naloga povuče neke lažne informacije posebno one koje nagovještvaju da se vakcine koriste da bi naškodile stanovništvu, ili da bi ga kontrolisale.

Mjere su takođe usmjerene na laži o navodnim neželjenim efektima ili čak dovođenje u pitanje postojanja Covida-19 i potrebe za vakcinisanjem.

Od tada je sa te društvene mreže povučeno više od 8.400 tvitova i upozoreno oko 11,5 miliona naloga u svijetu.

Od drugog upozorenja korisnicima će nalog biti blokiran 12 sati, poslije četvrtog upozorenja blokada će trajati sedam dana a poslije petog nalog će biti trajno zatvoren.

Ovaj sistem inspirisan je sistemom protiv dezinformacija o izborima i građanskim procesima, u okviru koga je Twitter ukinuo nalog bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog ponovljenih kršenja pravila kao što su podsticanje na nasilje i njegove poruke kojima se dovode u pitanje rezultati predsjedničkih izbora.

Mreže YouTube i Facebook su od oktobra, kada su vakcine bile tek u fazi kliničkih proba, objavile strogo pravilo čiji cilj je bio da se zabrane dezinformacije o vakcinama i napori da se naškodi kampanjama vakcinacije.

Twitter će takođe prikačiti upozorenje na poruke koje mogu da sadrže lažne informacije o vakcinama protiv Covida-19, navedeno je u saopštenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,