Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Turska opet popularna za turiste iz Rusije

Preuzmite sliku

Nakon što je Moskva ukinula sankcije Ankari, za samo tri dana, putovanja u Tursku dostigla su 35 posto od ukupnog broja planiranih putovanja koje nude ruske turističke agencije.

Turska je opet postala najpopularnija destinacija za turiste iz Rusije, pišu ruski mediji.

Na taj način, Turska bi se mogla vratiti na mjesto lidera po broju realiziranih turističkih aranžmana.

Stručnjaci smatraju, međutim, da bi glavni problem za putničke agencije mogli postati putnici koji odluče da zamijene svoje destinacije za putovanje u Tursku.

Udruženje turističkih radnika Rusije navodi da je potražnja za putovanja u Tursku među ruskim turistima poslije ukidanja zabrane deset puta veća od ponude.

Prosječna cijena aranžmana za sedam dana sa redovnim letovima u sistemu “all inclusive” iznosi 50.000 rubalja (702 eura) po osobi.

Obnova diplomatskih odnosa

Turski turistički sektor, pišu turski mediji, nada se oporavku nakon što je njihova vlada poduzela ozbiljne korake „izmirenja“ sa državama s kojima je donedavno imala loše diplomatske odnose.

Analitičari smatraju da je zbog loših odnosa sa Rusijom i Izraelom turski turizam bilježio rekordno niske prihode.

U maju je turski turizam zabilježio ogroman pad posjete. Rusi su, prije sukoba Moskve i Ankare i zahlađenja međusobnih odnosa, bili drugi najbrojniji strani turisti u Turskoj.

U odnosu na maj 2015. godine u maju ove godine zabilježen je pad posjete ruskih turista od 92 posto.

Turska bilježi i rekordne padove posjete turista iz drugih zemalja pa je tako u maju ove godine zabilježen pad od 35,1 posto dolazaka turista iz Njemačke i pad od 29,4 posto dolazaka turista iz Velike Britanije.

Odluku da se obnove čarter letovi iz Rusije za Tursku pozdravile su turske vlasti, a za 7. juli najavljen je dolazak prvih 17 ruskih čarter aviona.

Odluka o pomirenju između Moskve i Ankare uslijedila je nakon što se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izvinio Rusiji zbog obaranja ruskog bombardera “Su-24” u novembru prošle godine. (Al Jazeera)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,