Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Turska i SAD dogovorile troetapni plan za sirijski Manbij

Preuzmite sliku

Radne grupe Turske i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) postigle su načelnu saglasnost o tehničkom planu rješavanja problema u sirijskoj regiji Manbij.

Delegacije dvije zemlje od petka vode pregovore u Ankari, a neimenovani izvor javlja kako bi načelni plan trebao biti realiziran u tri etape, počevši od 4. juna.

Shodno planu, u roku od mjesec dana iz regije na zapadnoj obali Eufrata ka istoku bi se trebali povući teroristi YPG/PKK-a.

Plan će službeno biti objavljen 4. juna za kada je najavljen sastanak šefa turske diplomacije Mevluta Cavusoglua i njegovog američkog kolege Mikea Pompea.

Isti izvori javljaju da bi konačna verzija plana mogla pretrpjeti određene izmjene na sastanku ministara u Washingtonu, ali da je okvirni dogovor već usaglašen.

Shodno planu, od dana potpisivanja sporazuma u roku od 30 dana teroristi moraju napustiti Manbij.

Uporedo s tim, neimenovani izvori iz obavještajnih krugova kazali su da lideri terorista YPG/PKK-a već napuštaju Manbij i odlaze na istočnu obalu Eufrata.

U drugoj etapi će turske i američke snage uspostaviti kontrolu u Manbiju. Taj dio plana bi trebao biti realiziran 15 dana nakon prve faze.

Dva mjeseca nakon 4. juna bi trebala biti provedena i treća etapa plana koja predviđa da lokalni elementi formiraju upravu u regiji. Uprava će biti formirana shodno etničkoj zastupljenosti u Manbiju. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,