Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Trumpu dolaze milioni na naplatu, čekaju ga i porezne kazne, a ostao je bez glavnog ‘asa u rukavu‘

Preuzmite sliku

‘Trump će imati puno pravnih problema, koji će mu prirediti velike nevolje. Samo u New Yorku protiv njega se pripremaju deseci tužbi‘

Već u četvrtak, kad mu istekne mandat, Donald Trump zakoračit će u finansijsko minsko polje, upozorava New York Times.

Poslovi su mu i prije pandemije loše stajali, stotine miliona kredita morat će platiti u roku od nekoliko godina. A prijeti mu kazna od 100 miliona dolara zbog poreznih utaja i niz drugih tužbi neizvjesnog ishoda.

Već iduće godine mora platiti kredit od 100 miliona dolara za koji je stavio hipoteku na Trump Toweru. Zatim 2023. mora vratiti 125 miliona dolara za golf centar na Floridi, a 2024. godine još 170 miliona dolara za hotel u Washingtonu koji mu samo guta novac. Trump je lično garantovao za većinu tog duga, piše NYT, što znači da bi mogao ostati bez lične imovine.

– Od 21. januara Trump će imati velike pravne i finansijske probleme – ističe u intervjuu Süddeutsche Zeitung bivši američki diplomata Daniel Benjamin, predsjednik Američke akademije u Berlinu, jednog od najvažnijih američkih think-thankova izvan SAD-a.

– Trump će imati puno pravnih problema, koji će mu prirediti velike nevolje. Samo u New Yorku protiv njega se pripremaju deseci tužbi. Također će se sresti s velikim finandijskim problemima, s kompanijama na ivici bankrota. On je tip koji je vodio brojne parnice, procjenjuje se da ih je bilo 4000. A parničenje košta – poručio je Benjamin.

Kad bi se prije našao u gadnim finansijskim problemima, Trump bi se uspijevao spasiti koristeći milione svoga oca ili unosnim televizijskim ugovorima. No sad je ostao bez toga, piše NYT.

Trump se voli predstavljati kao čovjek koji je sam uspio i stvorio milione, ali u stvari se koristio ogromnim naslijeđem svog oca kako bi njime pokrivao svoje poslovne neuspjehe. Novinari NYT-a su lani u septembru, istražujući Trumpove porezne dokumente koji se odnose na period od dva desetljeća, ustanovili kako je Trump do grla u problemima. Mnogi njegovi biznisi i prije pandemije su gubili milione dolara godišnje.

 • Trump se dosad više puta izvlačio iz bankrota, no krio je od javnosti u kojoj mjeri svoj uspjeh duguje posudbama od svog oca, nekretninskog milionera, ili drugom bogatstvu u industriji zabave. Riječ je o finansijskom bazenu od skoro milijardu dolara. Krajem 80-tih otac mu je pokrio dug za kamate od 3 miliona dolara i 15 miliona gubitka na novoj stambenoj zgradi. No, sada oca više nema, zadnju ratu od nasljeđa dobio je prije dvije godine.

  Kasnije, nakon finansijske krize 2008. godine, Trump je ponovo došao na ivicu bankrota. Nije uspio dobiti kredite na osnovu Trump Towera u Chicagu gdje su brojni poslovni prostori zjapili prazni, ali mu je TV show “The Apprentice”, Pripravnik, kao i licenciranje brenda “Donald Trump” (prodaja dopuštenja drugim poduzetnicima da koriste njegovo ime) od 2008. do 2011. donijelo više od 154 miliona dolara. Od 2014. do 2016. došao je do nužnog kapitala prodajom gotovo svih svojih dionica i vrijednosnica, ukupno u iznosu višem od 270 miliona dolara.

 • Trump i dalje ima milionsku podršku birača: i nakon poraza na predsjedničkim izborima skupio je više od 250 miliona političkih donacija. Međutim, ne može koristiti taj novac kako bi htio, sigurno ne za pokrivanje minusa u svojim biznisima.

  Trumpova djeca izjavljivala su da obitelj razmišlja o pokretanju medijske kuće ili o novim poslovima u inostranstvu, no teško da će Trump naći finansijere. Vjerovatnije je da će se uskoro naći pred teškom dilemom, da li prodati nedovoljno uspješne terene za golf ili hotel u Washingtonu, završen 2016. godine, i do danas neotvoren.

 • Način na koji je odlučio otići iz Bijele kuće zatvorio mu je mnoga vrata. Nakon što je pozivao svoje pristaše na napad 6. januara na Kapitol zbog navodno pokradenih izbora, Američko udruženje profesionalnih golfera otkazalo je takmičenje na njegovim golf terenima u Bedminsteru u New Jerseyu, gradska uprava New Yorka otkazala mu je nekoliko ugovora za upravljanje nad nekretninama.

  Mnoge finansijske institucije neće htjeti poslovati s njim, predviđa Adam J. Levitin, profesor prava na Univerzitetu Georgetown.

  Nakon napada na Kapitol, i Deutsche bank, posljednja velika banka koja je radila s njim, objavila je da prekidaju saradnju.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje