Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Trump tražio 10.000 vojnika da uguši proteste, zahtjev odbijen

Preuzmite sliku

Bijela kuća je još početkom prošle sedmice željela na ulice Vašingtona i ostalih američkih gradova rasporediti oko 10.000 aktivnih vojnika da bi prekinula proteste, ali je taj zahtjev odbačen, javio je CBS.

Ministar obrane Mark Esper i načelnik Združenog štaba, general Mark Milley nisu udovoljili zahtjevu Bijele kuće, rekao je visoki dužnosnik CBS-u u subotu.

Kako navodi CNN, Esper je navodno premjestio oko 1.600 aktivnih vojnika u Washington, gdje je već bilo raspoređeno oko 5.000 pripadnika Nacionalne garde pa se vojska, s obzirom na to da nije bilo potrebe za njenim dodatnim angažiranjem, postupno počela povlačiti u četvrtak navečer.

Bijela kuća nije komentarisala ovaj izvještaj.

Milley je, kako navode obaviješteni izvori, imao jak osjećaj da još nije prijeđen prag, opisan kao “teža okolnost”, koji bi predsjedniku legalno omogućio da u pomoć pozove vojsku.

Nakon nasilja koje je izbilo u Washingtonu, Milley je u više navrata kontaktirao s demokratskim predstavnicima Kongresa, kao i s Nancy Pelosi.

Iako pojedinosti razgovora s demokratama nisu poznate, Milley je u ponedjeljak navečer vodio napet razgovor s predsjednikom Trumpom, uvjeravajući ga da, uprkos predsjednikovim prijetnjama, učešće aktivnih vojnih snaga u smirivanju nereda u Washingtonu nije potrebno. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje