Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Trump smijenio direktora Agencije za cyber sigurnost zbog izjave da su izbori bili regularni

Preuzmite sliku

Američki predsjednik Donald Trump smijenio je direktora federalne agencije nakon što je izjavio da su predsjednički izbori 2020. godine održani u skladu sa zakonima i propisima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Trump je na Twitteru objavio da je otpustio Chrisa Krebsa, direktora Agencije za cyber sigurnost i sigurnost infrastrukture (CISA) pri Odjelu za nacionalnu sigurnost.

Također je dodao da je netačna nedavna izjava Krebsa kojom je potvrdio da su izbori bili regularni.

“Nedavna izjava Chrisa Krebsa o sigurnosti izbora 2020. bila je krajnje netačna, jer je bilo masovnih nepravilnosti i prevara – uključujući i glasanje mrtvih ljudi, posmatračima nije dozvoljen ulazak na biračka mjesta, propusti sa glasačkim aparatima koji su preusmjerili glasove Trumpa Bidenu i mnogi drugi”, naveo je Trump.

Iz CISA-e je nedavno saopćeno da su predsjednički izbori bili regularni.

“Izbori održani 3. novembra bili su najsigurniji u američkoj historiji. Nema dokaza da je bilo koji glasački sistem izbrisao ili izgubio glasačke listiće, ili da je na bilo koji način bio kompromitiran”, navodi se u saopćenju.

Prema neslužbenim rezultatima američkih predsjedničkih izbora održanih 3. novembra, pobjedu je odnio kandidat demokrata Joe Biden. Međutim, aktuelni američki predsjednik i republikanski kandidat Trump tvrdi da su na izborima zabilježene “prevare” i da je on pobijedio.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje