Srijeda, 22. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Trump prekinuo dvodecenijsku tradiciju iftara u Bijeloj kući

Američki predsjednik Donald Trump prekinuo je tradiciju dugu gotovo 20 godina pripređivanja iftara u Bijeloj kući posljednjeg dana ramazana, odabranog mjeseca za muslimane, prenosi Anadolu Agency (AA).

BBC javlja kako su prije Trumpa tri američka predsjednika tradicionalno bili domaćini iftara. Naime, u Bijeloj kući posljednjeg dana ramazana tradicionalno je priređivan iftar na koji su pozivani predstavnici islamske zajednice, što ove godine nije urađeno.

Trenutni američki predsjednik i njegova supruga Melania Trump, umjesto da budu domaćini ovogodišnjeg prijema, odlučili su se na odlazak na vjenčanje ministra trezora Stevena T. Mnuchina i glumice Louise Linton.

Muslimani u SAD-u na društvenoj mreži Twitter podsjetili su kako je Thomas Jefferson 1805. godine bio prvi američki predsjednik koji je u Bijeloj kući organizirao iftar.

Iako je prvi iftar u Bijeloj kući organiziran za vrijeme Jeffersona, održavanje iftara koji je postao tradicija počelo je za vrijeme bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona.

Clintona su slijedili američki predsjednici George W.Bush i Barack Obama.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje