Utorak, 7. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Trump potvrdio: Sin Osame bin Ladena ubijen u američkoj kontraterorističkoj akciji

Hamza bin Laden, sin ubijenog lidera Al-Kaide Osame bin Ladena, ubijen je u američkoj kontraterorističkoj akciji u području oko afganistansko-pakistanske granice, potvrdio je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald Trump.

“Gubitak Hamze bin Ladena, ne samo da lišava Al-Kaidu važnog liderstva i simboličke povezanosti s njegovim ocem, već podriva i važne operativne aktivnosti te grupe”, naveo je Donald Trump u izjavi, prenosi Anadolija.

Hamza bin Laden je već počeo dobivati popularnost u očevoj terorističkoj mreži Al-Kaida.

TV kuća NBC je početkom augusta objavila priču u kojoj citira anonimne vladine zvaničnike koji nisu precizirali kad i gdje je Hamza bin Laden poginuo, i da li je SAD na bilo koji način povezana.

Kasnije je u “New York Times-u” objavljeno da SAD jeste povezan s njegovom smrću, međutim nije se razjasnilo na koji način bi trebali biti povezani.

Trump ipak nije otkrio kad je pomenuta kontrateroristička operacija izvedena.

“Hamza bin Laden je bio odgovoran za planiranje i kontakte sa različitim terorističkim grupama”, navedeno je u izjavi.

Podsjećamo, Osama bin Laden je ubijen 2011. godine u svom skrovištu u Abbottabadu, u toku tajne operacije.

On je preuzeo odgovornost za napade na nebodere u New Yorku, World Trade Center i za napad na Pentagon 11. septembra 2001. godine.

Napadi su izvedeni tako što so operativci Al-Kaide oteli tri putnička aviona. Četvrti avion je bio namijenjen za napad na Bijelu kuću ili Capitol, te se srušio u polje u Pennsylvaniji nakon što su putnici pokušali preuzeti kontrolu od otmičara. Tog dana je poginulo blizu 3.000 ljudi iz 77 zemalja.

U januaru 2017. godine SAD je proglasio Hamzu bin Ladena globalnim teroristom, te su zabranili pojedincima iz SAD-a sve transakcije s njim. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje