Srijeda, 1. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Trump objavio da je došao kraj lutriji za zelene karte

Preuzmite sliku

Predsjednik SAD Donald Trump objavio je, kao i obično, na svom “Twitter” nalogu da je došlo vrijeme da bude ukinuta čuvena američka lutrija za dobijanje zelene karte.

“Lutrija za vize” održavana je već godinama u Americi i bila je nada za mnoge koji žele da se domognu “američkog sna” iz cijelog svijeta, zaobilazeći komplikovane pravne procedure za boravak u SAD.

“Vrijeme je da završimo lutriju za vize. Kongres mora da obezbijedi imigracioni sistem i zaštiti Ameriku”, napisao je Trump.

Američko Ministarstvo pravde, po hitnom postupku, uputilo je u petak prijedlog tog zakona u Kongres.

Američki predsjednik tu svoju namjeru saopštio je nekoliko puta i ona nije tajna. Uz nju, u paketu odluka koje bi Kongres trebalo da donese, je i ukidanje DACA programa za doseljenike i izgradnja zida koji bi trebalo da spriječi ulazak kriminalaca iz Meksika u SAD.

Američki Predstavnički dom usvojio je u petak ujutro prijedlog zakona o budžetu, čime je omogućen nastavak rada saveznih institucija.

Ovim će se omogućiti finansiranje federalnih organa do 23. marta i predviđa se povećanje limita ukupne potrošnje u naredne dvije godine.

Imajući u vidu da je budžet odobren prije početka radnog dana, većina Amerikanaca neće ni znati da je vlada bila blokirana.

Budžetom je predviđeno 300 milijardi dolara dodatnih sredstava za ovu i narednu fiskalnu godinu za vojne i nevojne programe, te za pomoć žrtvama elementarnih nepogoda i požara.

Republikanac Rand Pol iz Kentaktija satima je blokirao usvajanje budžeta, nezadovoljan ogromnim povećanjem potrošnje. On je tražio da se glasa o amandmanima kojima će biti određene stroge granice potrošnje.

Američki Senat usvojio je budžetski sporazum, ali je bilo prekasno da se spriječi blokada vlade, koja je već pokrenuta, što je korak nazad za Kongres koji kontrolišu republikanci.

Blokada ili prestanak rada vlade počela je u ponoć. Ovo je bio drugi put ove godine da američke državne službe zvanično prestaju sa radom, jer Kongres nije u roku izglasao novi budžet.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,