Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Trump nakon zabrane tvitanja pisao objave na drugom profilu, i tu dobio zabranu

Preuzmite sliku

Nekoliko sati nakon što je u petak Twitter trajno suspendovao lični profil Donalda Trumpa, predsjednik je krenuo tvitati s drugog službenog računa @POTUS.

No Twitter je gotovo odmah uklonio njegovu seriju tvitova u kojima je Trump kritikovao tu društvenu mrežu, demokrate, one koje naziva “radikalnom ljevicom”, ali i članak zakona 230 koji internet kompanijama daje pravo na ukidanje ili suspendiranje onih računa koje smatra neprikladnima, piše Business Insider.

Vezano | Konačna odluka: Twitter trajno suspendovao Trumpov profil

Twitter je nakon toga saopćio kako će ograničiti objave računa @POTUS ili @WhiteHouse, odnosno službenih računa kojima upravlja američka vlada. Naveo je kako ih za sada ne planira suspendovati, ali da se to može u budućnosti dogoditi ako će objave biti štetne.

Twitter je također suspendovao još jedan Trumpov račun, @TeamTrump, nakon što je predsjednik pokušao tvitati putem tog profila.

Podsjetimo, Twitter je objavio je da je trajno suspendovao profil američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog rizika od daljnjeg poticanja na nasilje.

“Nakon detaljnog pregleda nedavnih tvitova s profila @realDonaldTrump i sadržaja oko njega, trajno smo suspendovali taj profil zbog rizika od daljnjeg poticanja na nasilje”, objavila je ta kompanija.

Fejs i Instagram mu produžili suspenziju

U srijedu je Twitter privremeno blokirao Trumpov profil, koji ima više od 88 miliona pratitelja, nakon opsade Capitol Hilla od strane Trumpovih demonstranata, upozorivši tada da će naknadna kršenja pravila te platforme rezultirati trajnom suspenzijom predsjednikova računa.

Ranije u četvrtak su društvene mreže Facebook i Instagram odlučile produžiti suspenziju računa američkog predsjednika Donalda Trumpa za još najmanje dvije sedmice dok se ne završi prijenos vlasti na novog predsjednika Joea Bidena.

Odluka je donesena nakon što je Facebook odlučio zatvoriti Trumpov račun na 24 sata kako bi se zaustavile Trumpove neutemeljene tvrdnje o krađama na predsjedničkim izborima koje su potaknule stotine njegovih pristalica da provale u zgradu Kongresa.

Posljednja dva tvita prekršila pravila, kažu iz Twittera

Najnovija Twitterova odluka uslijedila je nakon dva tvita koja je Trump objavio u petak, koja će mu na kraju biti zadnja na toj društvenoj mreži.

Ta dva tvita prekršila su pravila Twittera jer su glorifikovala nasilje, objavila je ta društvena mreža, dodavši da ih “treba čitati u kontekstu širih zbivanja u zemlji i na način na koji bi predsjednikove izjave mogle mobilizirati različitu publiku, uključujući i poticanje na nasilje, kao i u kontekstu obrasca ponašanja vidljivog s njegovog profila posljednjih sedmica”.

Prvi Trumpov tvit bio je o njegovim podržavateljima. “75.000.000 američkih patriota koji su glasali za mene, America First i Make America Great Again, imat će snažan glas dugo u budućnosti. Neće se nepoštovati ili nepošteno tretirati na bilo koji način!!!”

Drugi tvit odnosio se na to da Trump ne planira prisustvovati inauguraciji novog predsjednika Joea Bidena.

Twitter je kazao da se tvit vezan uz inauguraciju može smatrati daljnjom izjavom da izbori nisu bili zakoniti, a i da bi se mogao interpretirati kao da Trump kaže da će inauguracija biti “sigurna” meta za nasilje jer on na njoj neće biti prisutan.

Druga izjava o američkim patriotima sugeriše da “on planira nastaviti podržavati, osnaživati i štititi one koji vjeruju da je pobijedio na izborima”, ističe Twitter.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,