Srijeda, 26. Juni 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Trump najavio izmjene viznog režima, olakšice za školovane ljude

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da planira izmjene, uključujući moguće davanje državljanstva strancima koji imaju američku vizu H1-B, dokument koji se privremeno izdaje visoko obrazovanim imigrantima koji rade u specijaliziranim industrijama, poput tehnološkog sektora i medicine.

“Nositelji vize H1-B u SAD-u mogu mirno spavati jer će izmjene značiti jednostavniji i sigurniji ostanak, uključujući i moguće sticanje državljanstva”, napisao je Trump na Twitteru.

Predsjednik SAD-a često je govorio kako želi imigracijski sistem koji preferira školovane ili ljude s posebnim vještinama.

Bijela kuća nije precizirala koje izmjene Trump misli uvesti.

Dok predsjednik često imigrante i tražitelje azila koji u SAD pokušavaju ući iz Meksika naziva kriminalcima i teroristima, pohvalno govori o onima koji apliciraju za vizu H-1B za koju je potrebno imati fakultetsku diplomu ili viši stepen obrazovanja.

Konkurencija za dobivanje te vize je vrlo velika. SAD je prošle godine već u aprilu dostigao godišnji limit od 65.000 viza H1-B, objavilo je Ministarstvo nacionalne sigurnosti.

Američke kompanije često koriste vizu H-1B da bi zaposlile visoko obrazovane radnike u specijaliziranim zanimanjima, uključujući informacijsku tehnologiju, medicinu, graditeljstvo i matematiku. Vize najviše koristi tehnološki sektor. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,