Srijeda, 7. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Trump na putu da zabrani kompanijama da koriste Huawei

Preuzmite sliku

Američki predsjednik potpisao je izvršnu naredbu kojom se zabranjuje američkim kompanijama da koriste telekomunikacionu opremu kompanija koje za nacionalnu sigurnost SAD predstavljaju rizik.

Američki predsednik Donald Trump potpisao je izvršnu naredbu kojom se zabranjuje američkim kompanijama da koriste telekomunikacionu opremu kompanija koje za nacionalnu bezbednost SAD predstavljaju rizik.

Bela kuća ovu meru obrazložila je činjenicom da “strani protivnici sve više koriste ranjivost u uslugama i tehnološkim infrastrukturama informacija i komunikacija u SAD”.

Kako navodi Reuters, Trump je ovom naredbom “popločao put” da se američkim kompanijama zabrani poslovanje sa kineskim gigantom Huawei.

AP, takođe, navodi da se u naredbi koju je Trump potpisao ne precizira koje su kompanije ili zemlje pretnja za američku nacionalnu bezbednost, ali i podseća da Trampova administracija već neko vreme pokušava da američke kompanije odvrati od korišćenja opreme Huaweia.

Trump već zabranjivao opremu kineskih kompanija

Američka agencija podseća i da je Trump u avgustu 2018. doneo zakon kojim se američkoj vladi zabranjuje da koristi opremu Huaweia i drugog kineskog giganta, kompanije ZTE.

AP napominje da je američka vlada, koja se nalazi u eskalirajućem trgovinskom ratu sa Kinom, ranije izrazila zabrinutost da bi Huawei svojom ekspanzijom na evropskom tržištu mogao da pristupi osetljivim informacijama čime bi doveo u opasnost NATO.

Predsedavajući američke Federalne komisije za komunikacije Ajit Pai ocenio je da je Trumpova izvršna naredba značajan korak ka obezbeđivanju američke mreže.

S druge strane, Huawei je saopštio da će blokiranje poslovanja u Sjedinjenim Državama ugroziti uvođenje komunikacijske tehnologije nove generacije u kojoj je kompanija svetski lider.

“Mi smo spremni i voljni da stupimo u kontakt sa američkom vladom i osmislimo efikasne mere za obezbeđivanje bezbednosti proizvoda”, navodi se u saopštenju kineske kompanije. (AJB | Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,