Utorak, 18. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Trump na predizbornom skupu na Floridi: Osjećam se tako moćno

Preuzmite sliku

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak se vratio predizbornoj kampanji na prvom skupu otkako je dobio koronavirus, obraćajući se mnoštvu na Floridi.

“Osjećam se tako moćno”, rekao je Trump hiljadama pristalica, našalivši se kako će “poljubiti dečke i lijepe žene” u publici.

“Rizično je, ali morate se izvući”, rekao je predsjednik dodajući kako je sretan što više nije “zaključan”.

Trump je ponovio da je sada “imun”, uprkos zabrinutosti u naučnoj zajednici da bi imunitet kod pacijenata s Covid-19 mogao biti kratkotrajan.

Pohvalio je Floridu jer je “otvorena za posao”, ponovno se založio za otvaranje škola i ekonomije, te je ustvrdio da je zemlja “na putu da ima 100 miliona doza vakcine prije kraja ove godine”, prenosi dpa.

Fotografije su pokazale predsjednika bez zaštitne maske dok je krenuo prema Floridi, ključnoj na izborima 3. novembra.

Iako je Trumpu ljekar odobrio održavanje skupova, smjernice javnog zdravstva ukazuju na to da bi možda još uvijek trebao ostati u izolaciji kako bi osigurao da ne širi koronavirus.

Trumpov ljekar u ponedjeljak je prvi put rekao da je predsjednik negativan na koronavirus, rekavši da se to dogodilo “uzastopnim danima”, ali bez davanja dodatnih detalja o vremenu.

Predsjednik će ove sedmice održati skupove s pristalicama, uključujući Pennsylvaniju, Iowu i Sjevernu Karolinu.

Vrhunski stručnjak za zarazne bolesti američke vlade Anthony Fauci rekao je u ponedjeljak emiteru CNN-u da održavanje velikih skupova “izaziva probleme”, napominjući sve veći broj slučajeva koronavirusa, a sedmodnevni prosjek novih infekcija u SAD-u vratio se na oko 50.000.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,