Petak, 10. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

858

OPORAVLJENI

101

UMRLI

35
Preuzmite sliku

Trump još jednom razljutio muslimane širom svijeta

Izrael Golansku visoravan drži pod okupacijom od 1967. godine

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da je vrijeme da SAD, nakon 52 godine, u potpunosti prizna suverenitet Izraela nad okupiranim Golanom, prenosi Fena.

– Nakon 52 godine, došlo je vrijeme da Sjedinjene Američke Države u potpunosti priznaju suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni, koja je od kritičkog strateškog i sigurnosnog značaja za državu Izrael i za regionalnu stabilnost – napisao je Trump na Twitteru, prenosi agencija Anadolija.

Američki Kongres sve više vrši pritisak na Capitol Hill da promijeni svoj stav o pitanju suvereniteta nad Golanskom visoravni.

State Department je prošle sedmice po prvi put promijenio terminologiju na spornoj teritoriji, napominjući da se radi o dijelu zemlje koji je pod “izraelskom kontrolom”, umjesto dosadašnjeg termina “okupiran”.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu je izrazio zahvalnost američkom predsjedniku Donaldu Trumpu nakon što je saopćio da je “došlo vrijeme za izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni.

Netanyahu je putem Twittera takav postupak američkog predsjednika nazvao “hrabrim”.

– U vrijeme dok Iran, koristeći Siriju, razmišlja da uništi Izrael, predsjednik Trump hrabro priznaje suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni. Hvala vam, predsjedniče Trump”, naveo je premijer Izraela – prenosi agencija Anadolija.

Izrael Golansku visoravan drži pod okupacijom od 1967. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje