Petak, 25. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Trump: Iran mora napustiti svoje nuklearne ambicije i okončati podršku terorizmu

Predsjednik SAD-a rekao je da su svi američki vojnici sigurni te da je mala šteta napravljena u vojnim bazama nakon iranskog napada.

Nijedan američki i irački život nije izgubljen u napadu Irana zahvaljujući mjerama koje su poduzete i ranog sistema upozorenja, rekao je u svom prvom obraćanja američki predsjednik Donald Trump što je Iran u srijedu ispalio rakete na američke baze u Iraku.

“Nijedan Amerikanac nije povrijeđen u napadu iranskog režima, svi naši vojnici su sigurni, i samo je mala šteta napravljena našim vojnim bazama”, rekao je Trump.

Dodao je da je “Iran vodeći sponzor terorizma” a “njihova nastojanja da dođu do nuklearnog oružja su prijetnja za civilizovani svijet”.

Govoreći o ubistvu iranskog generala Qassema Soleimanija, Trump je rekao da je SAD “eliminirao najvećeg svjetskog teroristu”, koji je, kako je dodao, lično odgovoran za neke od najgorih zločina, jer je, kazao je Trump, između ostalog potpirivao krvave ratove u regiji i ubio mnoge američke vojnike.

‘Odavno je trebao biti eliminiran’

“Soleimanijeve ruke su na sebi imale američku i iračku krv, odavno je trebao biti elminiran i ovim šaljemo moćnu poruku teroristima. SAD će odmah uvesti nove sankcije iranskom narodu koje će ostati na snazi dok Iran ne promijeni ponašanje.”

Trump je rekao da Iran mora napustiti svoje nuklearne ambicije i okončati podršku terorizmu.

“Došlo je vrijeme da Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Kina i Rusija prepoznaju ovu stvarnost i moraju odstanu od nuklearnog sporazuma”, kazao je američki predsjednik, dodavši da svijet mora imati novi sporazum sa Iranom. (Al Jazeera Balkans)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje