Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Trump bi danas mogao izaći iz bolnice

Preuzmite sliku

Nakon što je koronavirusom zaraženi američki predsjednik Donald Trump nakratko u nedjelju iz automobila pozdravio pristalice, u potezu kojim se nisu poštovale mjere predostrožnosti, zaokružen je vikend proturječja koja su potaknula zbrku oko Trumpovog zdravlja, koje je ugrozilo vodstvo američke vlade i naglo završilo fazu predsjedničke kampanje.

Nekoliko sati ranije, Trumpov medicinski tim izvijestio je da mu je nivo kiseonika u krvi naglo pao dva puta posljednjih dana i da su mu dali steroid koji se obično preporučuje samo za teško bolesne. Ipak, ljekari su rekli da se Trumpovo zdravlje poboljšava i da bi mogao biti otpušten već u ponedjeljak, prenosi AFP.

Samo mjesec dana do izbora, Trump je bio željan predstaviti snagu unatoč svojoj bolesti. Još uvijek koronavirusom zaraženi predsjednik iznenadio je pristalice koji su se okupili ispred Nacionalnog vojnog medicinskog centra Walter Reed, prolazeći u crnom terencu sa zatvorenim prozorima. Agenti tajne službe u vozilu mogli su se vidjeti u maskama i drugoj zaštitnoj opremi.

Taj je potez zaokružio vikend proturječja koja su potaknula zbrku oko Trumpovog zdravlja, koje je ugrozilo vodstvo američke vlade i naglo završilo fazu predsjedničke kampanje. Iako je Trumpov ljekar ponudio ružičastu prognozu za njegovo stanje, na brifinzima su nedostajale osnovne informacije, uključujući nalaze skeniranja pluća.

U kratkom videu koji je u nedjelju objavila Bijela kuća, Trump je insistirao da razumije težinu trenutka. Međutim, njegovi postupci nekoliko trenutaka kasnije, napuštanjem bolnice i vožnja automobilom s drugima, sugerirali su suprotno.

“Ovo je ludost.“Svaka osoba u vozilu tokom tog potpuno nepotrebnog predsjedničkog izlaska tek sada mora biti stavljena u karantenu 14 dana. Mogli bi se razboljeti. Oni mogu umrijeti. ” rekao je dr. James P. Phillips, ljekar u bolnici Walter Reed koji je kritičar Trumpa i njegovog postupanja s pandemijom.

Ukupno je 7,4 miliona ljudi zaraženo koronavirusom u Sjedinjenim Državama, a umrlo je 209.000 Amerikanaca.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,