Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Trump: Američka nacija snažnija nego ikada

Preuzmite sliku

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio da je američka nacija snažnija nego ikada ranije te je posebno pohvalio ekonomske rezultate postignute tokom protekle tri godine.

“Godine ekonomskog nazadovanja su iza nas. Idemo naprijed brzinom koja je prije kratkog vremena bila potpuno nezamisliva i nikad nećemo ići nazad”, kazao je Trump u tradicionalnom govoru o stanju nacije pred oba doma Kongresa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Naglasio je da je prije tri godine pokrenut, kako je rekao, “veliki američki povratak” nakon čega su Sjedinjene Američke Države poseban fokus stavile na ekonomski progres.

“Jedine pobjede koje su bitne ovdje u Washingtonu su pobjede za sve Amerikance”, rekao je Trump, napominjući kako su napornim radom omogućili da rekordan broj mladih Amerikanaca ima posao kao i da su na nivou cijele zemlje značajno smanjeni nezaposlenost, kriminal i siromaštvo.

Istakao je da su SAD u proteklom periodu sklopile veoma dobre trgovinske sporazume, dodajući da je SAD postao prvi u proizvodnji plina i nafte, te da su američke granice konačno postale sigurne.

“Zahvaljujući nevjerovatnom napretku kojim smo postigli u ove tri godine, Amerika je sada u potpunosti energetski nezavisna zemlja”, kazao je Trump te podsjetio kako je američkim građanima obećao da će uvesti carine na kinesku robu jer je ta zemlja uzimala poslove Amerikancima.

“Naša strategija je na kraju djelovala, i potpisali smo novi sporazum s Kinom koji će zaštititi naše radnike, naše intelektualno vlasništvo i osigurati milijarde dolara u našem budžetu”, rekao je američki predsjednik.

Istakao je također da je za potrebe jačanja američke vojske potrošeno 2,2 triliona dolara.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,