Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Troje mrtvih i više od 100 povrijeđenih u nesreći u SAD-u

Preuzmite sliku

Tri su osobe izgubile život a stotinjak je ozlijeđeno u ponedjeljak u nesvakidašnjoj nesreći putničkog voza koji je završio svoju vožnju na dionici autoceste na sjeverozapadu Sjedinjenih Država, objavile su vlasti u ponedjeljak navečer.

Voz koji je išao između Seattlea i Portlanda iskočio je iz šina oko 7.40 sati (16.40 sati po srednjoevropskom vremenu) malo prije željezničkog nadvožnjaka nad autocestom, sjeverno od Olympije, prijestolnice savezne države Washingtona.

Strašan prizor skršenih vagona koji su ležali nasred autoceste i ostatka kompozicije koji je nekim čudom ostao na pruzi iznad nje zaprepastio je Ameriku dozivajući joj u pamet nedavne nesreće.

“Primili smo informaciju o troje mrtvih dosad”, rekla je Brooke Bova, glasnogovornica policije savezne države Washingtona na konferenciji za medije. “Stotinjak osoba je prevezeno u bolnicu”, dodala je.

U vozu je bilo 77 putnika i članova osoblja, navodi se u novom izvještaju mjesnih vlasti.

Kompozicija s 12 vagona i dvjema lokomotivama se raspala, nekoliko vagona je palo s jedne i s druge strane mosta, a drugi su završili ispriječivši se na pruzi.

Oštećeno je i pet automobila i dva kamiona na autocesti. Spasioci su “pregledali sva vozila” i neke su osobe bile “teško ozlijeđene”, dodaje Bova, dajući do znanja da bi broj žrtava mogao rasti.

Američki predsjednik Donald Trump se na Twitteru oglasio u vezi s nesrećom rekavši da ona pokazuje kako Kongres mora odobriti nacionalni program modernizacije infrastrukture. “Naše ceste, mostovi, tuneli, željeznica (i ostalo) propadaju! Ali ne zadugo!”, napisao je.

Taj dio pruge je bio djelomično obnovljen kako bi se mogao povećati broj vozova koji njome prometuju a polazak voza iz Seattlea u 6.00 sati trebao je označiti njezino svečano puštanje u promet. Prometni ured (WSDOT) priopćio je da su “pregled i provjera pruge trajali sedmicama”.

Amtrak navodi da je željeznica opremljena i Positive Train Controlom (PTC), sistemom ograničenja brzine i automatskog zaustavljanja u opasnosti. Ali sistem još ne radi na čitavoj dionici.

Savezni istražni ured NTSB poslao je ekipu na mjesto nesreće, rekla je glasnogovornica.

Zadnja veća željeznička nesreća u SAD-u dogodila se 12. maja 2015. kada je voz koji je iz Washingtona išao u New York u velikoj brzini iskočio iz šina, pri čemu je poginulo osam, a ozlijeđeno više od dvjesto ljudi. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,