Četvrtak, 1. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Tri američka vatrogasca poginula u padu aviona u požarnom području Australije

Tri američka vatrogasca, kapetan Ian McBeth (45), prvi oficir Paul Clyde Hudson (43) i inženjer Rick A DeMorgan Jr (44), poginuli su u petak u Novom Južnom Walesu u Australiji u padu aviona kojim su učestvovali u gašenju požara.

Uzrok pada C-130 Hercules još nije poznat, a premijer Novog Južnog Walesa Gladys Berejiklian kazao je da je u pitanju “nevjerovatan gubitak”, dok je australski premijer Scott Morrison izrazio duboko žaljenje zbog ove tragedije te saučešće porodicama poginulih.

Službenici su izgubili kontakt s avionom u vlasništvu kanadske vatrogasne kompanije Coulson Aviation malo prije 13.30 sati po lokalnom vremenu.

Avion se srušio u požarnom području u Snježnim planinama, južno od Canberre, javila je regionalna vatrogasna služba NSW-a, a djelovao je na gašenju požara po uobičajenoj proceduri te u ovoj fazi nema podataka šta je uzrokovalo nesreću.

Državna vlada naredila je da se u petak zastave spuste na pola koplja u čast trojici poginulih vatrogasaca, dok su ostali sjevernoamerički vatrogasci u Australiji minutom šutnje odali počast poginulima.

U drugoj požarima pogođenoj državi Victoria, Državna vatrogasna uprava (CFA) zahvalila je američkim vatrogascima koji su tek stigli da im pomognu u gašenju požara, javlja BBC.

Australija se od septembra bori protiv požara u kojima je do sada poginulo najmanje 33 ljudi. Više od 70 požara i dalje bjesni samo u državi Novi Južni Wales. Prema očekivanjima požari na jugu Australije mogli bi dostići vrhunac u februaru, a borba s požarima mogla bi potrajati do aprila.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,