Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Trebamo li biti zabrinuti za banane: Napada ih opasna bolest

Preuzmite sliku

Prošle sedmice se proširila informacija da se u Latinskoj Americi prvi put pojavila gljivična bolest koja ubija banane sorte Cavendish.

Radi se o vrsti gljivica koja se zove fusarium. Ove gljivice izazivaju Panamsku bolest na plantažama banana, a sad je uočena i u Kolumbiji.

Ova bolest, koju je jako teško liječiti, se širi svijetom već decenijama.

Važno ja napomenuti da većina banana koje uvoze EU i SAD pripadaju vrsti Cavendish.

Da li su banane ugrožene?

Iako ova gljivična bolest nije štetna za ljude, stručnjaci smatraju da može opasno ugroziti zalihe banane ove vrste. U svijetu postoji više od 1.000 vrste banana, koje se isporučuju u različitim bojama, oblicima i veličinama. Ipak, nešto manje od polovine globalne proizvodnje se temelji na spomenutoj sorti.

Ova banane su pogodnije za prevoz od drugih sorti. Vrsta gljivica koja napada ove banane je nazvana Tropical Race (TR4), osim ove vrste, može zaraziti i druge biljke banana.

TR4 i proizvođači banana

Fyffes, poznata kompanija koja se bavi uzgojem i distribucijom banana, tvrdi kako TR4 još uvijek nije napao njene plantaže i da se može usporiti širenje te gljivične bolesti ako se poduzmu ozbiljne mjere biološke sigurnosti.

Ipak, već sad je ova kompanija ograničila ulazak posjetitelja na plantaže. Svako ko ulazi na plantažu mora nositi posebne cipele i zaštiti ih fungicidom. Također i vozila koja ulaze na plantaže se prskaju sredstvima za ubijanje gljivica, piše BBC

  • Da spriječe životinje od ulaska na plantažu i širenja bolesti, su specijalno dizajnirali ograde.

    PR kompanije Fyffes izjavila je kako istovremeno “aktivno istražuju alternative” sorti Cavendish, ali da “trenutno nema tako efikasne vrste”.

    Opstanak ove vrste banana ovisi o kontroli širenja te bolesti.

    Hugo Hays, globalni direktor za sigurnost i poštivanje hrane iz Fyffesa, rekao je: “Pod uslovom da se strogo pridržavaju mjera biološke sigurnosti, širenje TR4 može se kretati vrlo sporo.” (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje