Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Traži se istraga zbog izraelskih zločina nad Palestincima: U posljednja 72 sata ubili 10 osoba

Preuzmite sliku

Evropska unija (EU) pozvala je na sprovođenje istrage o ubijanju palestinskih civila u vatri izraelske vojske na okupiranoj Zapadnoj obali.

Na društvenoj mreži Twitter, EU je objavila da su izraelske snage koristile pretjeranu “smrtonosnu silu”, navodeći da su ubile 10 Palestinaca u posljednja 72 sata.

Izražena je zabrinutost zbog sve većeg nasilja na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući istočni Al-Quds (Jerusalim). EU je saopštila da je 2022. bila najsmrtonosnija godina od 2006. sa 140 Palestinaca koje su izraelske snage ubile na okupiranoj Zapadnoj obali i Istočnom Al-Qudsu.

“Prema međunarodnom pravu, upotreba smrtonosne sile je striktno ograničena na situacije u kojima postoji ozbiljna i neposredna prijetnja po život i tijelo. Civilne žrtve se moraju istražiti“, dodaje se u objavi EU.

U petak je društvenim mrežama objavljen videosnimak na kojem se vidi izraelski vojnik u gradu Huwara, južno od Nablusa, dok se sukobljava s Palestincem koji je pokušao pobjeći, ali ga je izraelski vojnik upucao, ostavljajući ga teško povrijeđenog. Palestinac je kasnije proglašen mrtvim.

Tenzije širom Zapadne obale u porastu su posljednjih sedmica zbog izraelskih racija zbog potrage za “traženim Palestincima” ili akcijama rušenja palestinskih domova. Akcije izraelskih snaga izazvale su sukobe sa Palestincima. (Radiosarajevo.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,