Nedjelja, 3. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Traži se hitno djelovanje: “Smrtnost djece u istočnoj Africi će eksplodirati ako svijet ne proširi svoj pogled mimo Ukrajine”

Preuzmite sliku

Ujedinjeni narodi (UN) upozorili su da će, ako svijet nastavi usmjeravati svoju punu pažnju na ukrajinsko-ruski rat i zanemari humanitarne krize u drugim regijama, “broj smrti djece naglo porasti” u istočnoj Africi.

Govoreći na sedmičnoj konferenciji za novinare u Uredu UN-a u Ženevi, Rania Dagash, zamjenica regionalnog direktora za Istočnu i Južnu Afriku UN-ovog Dječjeg fonda (UNICEF), podijelila je brojke o stopi pothranjenosti djece u istočnoafričkim zemljama.

– Očekuje se da će smrtnost djece u istočnoj Africi eksplodirati osim ako svijet ne proširi svoj pogled mimo Ukrajine i ne djeluje hitno”, kazala je Dagash.

Napominjući da je broj djece kojoj je hitno potrebna hrana porastao za 15 posto u posljednjih pet mjeseci zbog suše i nedostatka hrane u regiji, Dagash je dodala: “Više od 1,7 miliona djece u Etiopiji, Keniji i Somaliji je u potrebi hitne intervencije zbog nesigurnosti hrane.”

Navela je da su četiri kišne sezone u regiji bile suhe u posljednje dvije godine te naglasila da su zbog ove situacije stradali usjevi i stoka, a vodni resursi su presušili.

Napominjući da je prekid trgovine hranom zbog rata Rusije i Ukrajine izazvao sve veću glad u istočnoj Africi, Dagash je poručila: “Samo Somalija uvozi 92 posto svoje pšenice iz Rusije i Ukrajine. Lanac opskrbe je zaključan i rat također utiče na cijene hrane i nafte. Ljudi u Etiopiji, Keniji i Somaliji ne mogu zadovoljiti svoje osnovne potrebe za hranom kako bi preživjeli.”

Pozvala je međunarodnu zajednicu da hitno djeluje kako bi spriječila humanitarnu katastrofu. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,