Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tradicija i tehnologija zajedno u potrazi za kišom

Preuzmite sliku

Generacijama je pleme Kaltume Hassan gledalo u nebo iznad sušnog kenijskog sjevera i tražilo znak buduće kiše, vjetrić ovdje, oblačak ondje, kako bi svoju dragocjenu stoku odvelo do vode.

Ali takvo nagađanje postalo je posve beznadno uslijed klimatskih promjena i sve intnezivnijih suša. Dani hodanja nisu otkrivali ništa više od suhih korita i pašnjaka pretvorenih u spaljenu zemlju i prašinu, što je za njihovo stado značilo smrtnu presudu.

“Hodali smo dugo, a oni su ivotinje ugibale putem. To je vrlo težak život”, rekla je Hassan iz pokrajine Marsabit na kenijskom sjeveru, gdje preživljavanje tisuća nomadskih obitelji ovisi o njihovoj stoci.

Danas mnogo manje toga prepušta slučaju. Oslanja se na detaljnu vremensku prognozu koju prima sms uslugom kenijske tehnološke tvrtke i po njoj planira svoje kretanje. Jednostavan je to, ali životno važan alat kojom se drevne zajednice prilagođavaju vremenskim ekstremima.

Nomadski goniči stoke u sušnim područjima istočne Afrike klimatske oscilacije trpe tisućljećima, tražeći neumorno izvore vode i hrane u jednom od najnegostoljubivijih dijelova svijeta.

Njihovu otpornost na tešku kušnju stavljaju moderne klimatske promjene i dovode u pitanje tradicionalne mudrosti što se prenose naraštajima.

Po podacima Svjetske banke, Keniju svakih tri do pet godina pogađaju teške suše, ali su sve učestalije i razornije. Rastu i temperature.

Hassan (42) se zato više ne oslanja na ratnike koje je donedavno slala u izvidnicu da traže vodu i mjesto za ispašu.

“Oni su se budili svako jutro i gledali oblake, gledali Mjesec i predviđali. Sada koristim ovo”, kaže Hassan i uz osmijeh pokazuje vremensku prognozu koja joj stiže na mobitel na mjesnom narječju.

Usluga se koristi vremenskim podacima iste tvrtke koja američke farmere tjedan unaprijed izvještava o padalinama. a kenijskim se pastirima prognoze šalju u obliku sms-a kako bi bile kompatibilne sa zastarjelim mobitelima kakvima se najčešće koriste u izoliranim dijelovima zemlje. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,