Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Toplotni talas na Aljasci: Tope se glečeri, izbijaju požari

Preuzmite sliku

Toplotni talas na Aljasci izaziva šumske požare i topi glečere, trujući dimom velike gradove i miješajući svježu izvorsku vodu s onom otopljenom od leda.

U Anchoragu, domu oko 40 posto stanovništva Aljaske, Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenje protiv dužeg boravka na otvorenom zbog dima, a starce i bolesne su savjetovali da ostanu u kućama, piše Reuters.

Požar na Swan Lakeu u južnom dijelu nacionalnog utočišta za divlje životinje Kenai traje od 5. juna, a izazvao ga je udar groma. Preko 27.500 hektara zemlje je uništeno, kazali su iz vatrogasne službe.

Na sjeveru, u Fairbansku, pet lokalnih zvaničnika su naredili evakuaciju iz dva područja i kazali su stanovnicima da se pripreme za odlazak zbog požara u Shovel Creeku koji se proširio na 2.250 hektara do nedjelje navečer.

– Stanovnici se moraju odmah evakuisati, ne smiju odlagati odlazak – navodi se u saopćenju.

U konačnom zbiru, 354 šumska požara su izbila na oko 180.000 hektara na području Aljaske, tvrde službenici.

Rekordne vrućine u većem dijelu zemlje stvorili su uslove visoke zapaljivosti na području od granice s Kanadom na istoku do Beringovog mora na zapadu.

Glavni grad Anchorage je jedno od područja gdje je rekordno toplo ljeto uslijedilo nakon rekordno toplog proljeća, objašnjava meteorolog Rick Thoman pri Centru za procjenu klime na Aljasci.

– Ovo veoma toplo vrijeme, koje je uslijedilo nakon toplog maja, rano topljenja snijega i serija udara gromova, stvorilo je savršenu podlogu za ovakva dešavanja – kazao je Thoman.

Topljenje glečera i snijega na planinama uzrokovalo je porast vodostaja rijeka i potoka u velikom dijelu južne i centralne Aljaske. To je uzrokovalo poplave na rijeci Yenta.

Thomas tvrdi da je jedino rješenje dugoročne prirode, a uključuje provođenje mjera za sprečavanje klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim faktorom. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,