Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Toplinski val zahvatio Moskvu, ovakve temperature imali su prije 120 godina

Preuzmite sliku

Moskvu je ove sednuce zahvatio toplinski val jednak 120 godina starom rekordu, navela je u utorak ruska meteorološka služba i upozorila da se radi o posljedicama klimatskih promjena.

U ponedjeljak je temperatura u ruskoj prijestolnici iznosila 34,7 stepena Celzija, navodi agencija Rosguidromet, koliko je bilo izmjereno u junu 1901. godine. U četvrtak i petak se mjestimično očekuju temperature više od 35 stepeni C.

“Porast temperature zabilježen ovih dana u Moskvi je bez presedana u posljednjih 120 godina”, istaknula je Marina Makarova, meteorologinja u Rosguidrometu.

“Klimatske promjene na globalnoj razini dovode do rekordno visokih temperatura u našem glavnom gradu”, dodala je. Rusija prati temperature od 1881. godine.

Apsolutni rekord od više od 38 stepena Celzija izmjeren je u julu 2010. kada je zapadni dio zemlje bio zahvaćen toplinskim valom i velikim požarima.

I Sankt-Peterburg, smješten 600 km sjevernije, zahvatio je ovog mjeseca toplinski val s 34 stepena kakav nisu iskusili od 1998.

Prema brojnim naučnicima, Rusija, posebice Sibir i Arktik, su predjeli najizloženiji klimatskim promjenama u svijetu. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,