Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Toksične čestice iz zraka osim u plućima naučnici otkrili i u mozgu

Preuzmite sliku

Naučnici su otkrili značajne količine potencijalno toksičnih magnetnih nanočestica u mozgu ljudi, što je izazvalo bojazan kako bi to moglo dovesti do razvoja novih bolesti.

Čestice magnetita nastale su tokom izgaranja i mogu doesći visoke razine u zagađenim područjima, prenosi Newsweek. Studija objavljena u ponedjeljak sugerira da te štetne čestice mogu do mozga doći udisanjem – ili kroz pluća ili direktno kroz njušne lukovice u kojima mozak obrađuje mirise.

Naulnici su u studiji secirali mozgove ljudi koji su živjeli u Mexico Cityju i Manchesteru koji su za života bili izloženi visokim koncentracijama zagađenog zraka. Neki od njih imali su Alzheimerovu bolest ili demenciju, a istraživači su zabrinuti da bi te čestice mogle povećati rizik za slične bolesti mozga.

Zabrinjavajuće je otkriće da nanočestice industrijskog magnetita mogu ući u mozak, smatra Joe Kirschink s Cal Techa koji je 1992. otkrio da te čestice mogu i prirodno nastati u mozgu, ali da nije bila poznata njihova funkcija. Iste čestice otkrivene su i u moždanom tkivu drugih životinja poput ptica ili bumbara, gdje je moguće da je povezan s navigacijom. No, taj prirodni magnetit je drugačiji u obliku i veličini, dok je ovaj umjetni vjerojatno toksičan za mozak. Navodi se kako je magnetit štetan jer formira destruktivne kemikalije koje mogu dovesti do oštećenja i upala, a kako se radi o magnetskim česticama, njihova interakcija s vanjskim magnetnim poljima može stvoriti dodatne probleme.

George Perry sa Univerziteta u Texasu kaže da je ovo istraživanje vjerovatno najsnažniji dokaz uticaja okoliša na mozak. No, istraživači naglašavaju i da još nije jasno može li magnetit uzrokovati povećanje rizika za Alzheimerovu bolest, ali da to treba proučiti. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,