Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tokom trajanja pandemije Zemlja se manje trese radi smanjenja seizmičke buke

Preuzmite sliku

Tokom trajanja pandemije koronavirusa Zemlja se manje trese uslijed smanjenja seizmičke buke, smatraju seizmolozi, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako navodi CNN, seizmolozi su za vrijeme pandemije zabilježili manju seizmičku buku, odnosno vibracije na planetarnoj kori koje u svakodnevnom životu uzrokuju automobili, vozovi, autobusi i ljudi.

Istraživači koji proučavaju kretanje Zemlje smatraju da bi pad seizmičke buke mogao biti posljedica smanjenja saobraćaja i drugih ljudskih aktivnosti.

Ističu da bi ovo moglo omogućiti detektorima da uoče manje potrese i potaknuti napore za praćenje vulkanske aktivnosti i drugih seizmičkih događaja.

Thomas Lecocq, seizmolog Kraljevskog opservatorija Belgije u Briselu, koji je prvi skrenuo pažnju na ovaj slučaj, izjavio je da se smanjivanje buke takvih razmjera obično desi samo nakratko oko Božića.

Istakao je da su došli do podataka koji pokazuju da je u Belgiji, gdje su zbog pandemije od sredine marta zatvorene škole i mnoge firme, seizmička buka smanjena za 30 do 50 posto.

Slični efekti pandemije koronavirusa primijećeni su i u drugim gradovima.

Seizmolog Paula Koelemeijer podijelila je na Twitteru grafikon koji pokazuje kako je na zapadu Londona zabilježen pad seizmičke buke.

Doktorantica Celeste Labedz na Tehnološkom institutu u Kaliforniji također je podijelila grafikon koji pokazuje nagli pad seizmičke buke u Los Angelesu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,